Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2021-44-1

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nemesgázok cikkajánlóját jelölöm a 2021. november 1. és november 4. közötti helyre. – *feridiák vita 2021. szeptember 28., 23:33 (CEST)Válasz

Nemesgázok” cikkétől Nobel-díjak rendszeréig[szerkesztés]

Ez a „Nemesgázok” cikkajánlójának első, nyitó mondata: „A nemesgázok a periódusos rendszer VIII-as főcsoportjában (IUPAC szerinti 18-as csoportjában) található elemek.” A fent olvasható szöveg mellett pedig ez a kép látható.

Ramsay
Ramsay

A cikkajánlójának ez a zárómondata: „A nemesgázok felfedezéséért pedig 1904-ben Strutt fizikai és Ramsay kémiai Nobel-díjban részesült.” Az itt olvasható szöveg mellett meg képpár látható.

Mengyelejev emlékműve a periódusos táblán Pozsonyban
Mengyelejev emlékműve a periódusos táblán Pozsonyban

A harmadik kiemelt mondatunk a szövegben az utolsó előtti: „1902-ben a héliumra és argonra vonatkozó bizonyítékokat elfogadva Mengyelejev a nemesgázokat 0. csoportként hozzáadta a táblázatához, amely később a periódusos rendszerré vált.”

A „Nemesgázok” cikkében Mengyelejev (még) nem kapott képet, és a Nobel-díjak történetében nem kapott kémiai Nobel-díjat a kémiai elemek periódusos rendszere feltalálásáért és 1869-ben elsőként közkinccsé tevéséért. Hogyan történhetett ez meg, és mit tanulhatunk ebből? – *feridiák vita 2021. november 2., 22:56 (CET)Válasz

Közgazdasági Nobel-emlékdíj alapítása és díjazottai[szerkesztés]

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Nemzeti Bank (Sveriges Riksbank) alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából, 1968-ban. Célja a közgazdasági tudományok terén elért eredmények elismerése volt, és mindezt a Nobel-díjak kiegészítéseként kívánták elérni. A Nobel Alapítvány végül támogatta ezt a kezdeményezést, bár a döntés jogosságát sokan vitatják.

Az új Nobel-díjat első ízben 1969-ben, utoljára 2020-ban ítélték oda és adták át. 2021. október 11-én már kihirdették az idei kitüntetetteket. A Magyar Wikipédia főcímlapja „Aktuális” rovatában még ma is ott látható-olvasható:

*feridiák vita 2021. november 4., 11:58 (CET)Válasz