Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-18-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
hide sírja; a sírkövön jobb oldalt, a gitár fölött a Hurry Go Round dalszövege olvasható
hide sírja; a sírkövön jobb oldalt,
a gitár fölött a Hurry Go Round dalszövege olvasható
Burny MG-X típusú signature gitár, hide eredetije után modellezve
Burny MG-X típusú signature gitár, hide eredetije után modellezve

Macumoto Hideto (松本 秀人; Hepburn: Matsumoto Hideto?; művésznevén hide; Jokoszuka, Kanagava prefektúra, 1964. december 13.Tokió, 1998. május 2.) japán gitáros, aki az X Japan együttessel lett népszerű, de szólókarrierjében is sikeres volt. Az amerikai Zilch együttes egyik alapító tagja. Utónevéből rövidített művésznevét az X Japan tagjaként HIDE alakban preferálta, szóló előadóként a kisbetűs hide formátumot használta, és halála után is így hivatkoznak rá.

Az X Japannal és szóló előadóként is több millió lemezt adott el Japánban. 1987-ben lett a visual kei mozgalom prominens szereplőjének tartott X Japan gitárosa a zenekarvezető Yoshiki felkérésére és 1997-ig, az együttes feloszlásáig játszott velük. Szólókarrierje 1993-ban kezdődött, majd az együttes feloszlása után is folytatódott. Kísérletező dalszerző volt, a progresszív metal mellett az alternatív rock, az indusztriális rock és a hard rock műfajaiban alkotott, különféle hangszereléssel kísérletezett. Dalszövegei sötétek voltak és szókimondóak, szerzeményei gyakran az elidegenedés és frusztráltság témakörét járták körbe. Jellegzetes, extrém külsejéről volt ismert, rózsaszín, vörös és szőke árnyalatokban festett, hatalmas hajkoronát viselt és erős sminket.

Karrierje csúcsán, harmadik stúdióalbuma felvételei közben és az újonnan alakult Zilchcsel való nemzetközi megjelenése előtt halt meg 1998-ban. Halálát hivatalosan öngyilkosságként könyvelte el a rendőrség.

Hidét a konformista társadalom ellen lázadó japán fiatalok egyik ikonjaként tartják számon. Hasonlították már Kurt Cobainhez és Jimi Hendrixhez is a japán fiatalokra való hatását tekintve, aki „gitáristen státusba emelkedett”. Josephine Yun szerint a kirívó megjelenésű hide „színpadi énje szemtelen volt, felháborítóan pimasz, csúfolódó és agresszív, és ez lázba hozta a japán fiatalokat, miközben elborzasztotta az idősebb generációkat. Sok japán érezte azt, hogy megfojtják a szabályok, és emiatt azonosulni tudtak hide csintalan lázadásával; kultuszfigurává vált.” Neil Strauss szerint hide „ki nem állhatta a zeneipart és meg akarta változtatni”, és úgy érezte, fogságba esett a popsztár imidzsében. Strauss úgy vélte, a gitáros „a rajongók egy olyan generációját képviselte, akik megtapasztalták az elidegenedés érzését, és a halála egy műfaj végét jelentette.” Hide halálát követően Steve McClure a Billboard magazinban azt írta, „véget ért egy korszak”: „Az X volt a visual kei együttesek első generációja, […] A következő generációk úgy érezhetik, ennyi, most nálunk a labda.”