Rahat Muhtaruli Alijev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rahat Muhtaruli Alijev
Született1962. december 12.
Almati
Elhunyt2015. február 24. (52 évesen)
Vienna Josefstadt Prison
Állampolgársága
Nemzetiségekazak
HázastársaDariga Nurszultankizi Nazarbajeva (–2007)
Gyermekei
  • Nurali Aliyev
  • Ajszultan Rahatuli Nazarbajev
SzüleiMukhtar Aliev
Foglalkozása
Tisztségeambassador of Kazakhstan
Iskolái
  • Kazakh National Medical University
  • Adilet Law Academy
Kitüntetései
  • Order of Glory
  • commemorative medal for the ten years of independence of the Republic of Kazakhstan
  • Grand Cross of the Order of Honour for Services to the Republic of Austria
Halál okaakasztás
SírhelyeWiener Zentralfriedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz Rahat Muhtaruli Alijev témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rahat Muhtaruli Alijev (kazakul: Rakhat Mukhtaruly Aliyev, Almati, 1962. december 12.Bécs, Ausztria, 2015. február 24.[1]) kazak orvos, üzletember és politikus. 2007 februárjáig Kazahsztán első külügyminiszter-helyettese volt. 2007 júniusáig Nurszultan Nazarbajev kazak elnök idősebbik lánya, Dariga Nazarbejeva férje volt. Miután szembehelyezkedett Nazarbajev elnökkel, Kazahsztánban kegyvesztetté vált.

Apja, Muhtar Alijev ismert kazak sebész, 19821987 között a Kazah SZSZK egészségügyi minisztere volt.

Szakmai és politikai karrierje[szerkesztés]

1985-ben végezte el az Almati Állami Egyetemet orvosként. Ezt követően a Kazak Baleseti Intézetben dolgozott. 19861989 között a moszkvai 2-es számú Egészségügyi Főiskolán volt aspiráns. Almatiba visszatérve a Kazak Baleseti Intézet tudományos munkatársaként, majd főmunkatársaként dolgozott. 1993-ban az egészségügyi minisztérium külkapcsolatokkal foglalkozó főosztályának helyettes vezetője lett. Még ugyanabban az évben a Kazak Külgazdasági Minisztérium egészségügyi berendezések importjával foglalkozó cége, a KazMedImport igazgatója lett. 1996-ban otthagyta az üzleti életet.

1996-ban kinevezték Kazahsztán Adóügyi Bizottságának kötelékében működő Adórendőrség egyik igazgatósága helyettes vezetőjévé. Később igazgatóvá lépett elő. 1997-től az amerikai FBI Akadémiáján tanult.

1999-től 2000-ig a Kazah Nemzetbiztonsági Bizottság (KNB) almati és almati területi kirendeltségének vezetője volt, 2000–2001 között a KNB elnökhelyettesi posztját töltötte be, 20012002 között pedig a kazak Elnöki Biztonsági Szolgálat helyettes vezetője volt. 2000-től a Kazak labdarúgó-szövetség elnöki posztját is betöltötte.

2002-ben kinevezték Kazahsztán ausztriai rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé. (Egyúttal az EBESZ-hez, Szlovéniába, Horvátországba, Macedóniába, Szerbiába és Montenegróba is akkreditálva volt.)

2005-ben tért vissza Almatiba. 2005 júliusától a kazak külügyminiszter első helyettese volt, augusztusban pedig az elnök EBESZ-ügyekben illetékes különleges tanácsadójává is kinevezték.

Letartóztatása[szerkesztés]

2007 februárjában ismét őt nevezték ki Kazahsztán ausztriai nagykövetévé. Politikai nézetei azonban eltávolodtak az elnökétől, és május 27-én bejelentette, hogy Nazarbajevvel szemben ellenzéki álláspontra helyezkedik. Még azon a napon Bauirzsan Muhamedzsanov külügyminiszter felmentette minden tisztségéből, és a kazak Legfelsőbb Ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene.[2]

2008. május 28-án a kazak Legfelsőbb Ügyészség és a kazak titkosszolgálatok munkatársai Bécsben letartóztatták és Kazahsztánba akarták szállítani. Május 30-án Ausztria a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek minősítette a kazak hatóságok eljárását és kiutasította az országból kazak ügyészség és titkosszolgálatok munkatársait, Alijev pedig menedékjogot kapott. 2007 augusztusának elején Ausztria megtagadta kiadatását a kazak hatóságoknak, mert nem látták biztosítottnak a kazahsztáni bírósági eljárás pártatlanságát. Alijev azóta Ausztriában élt.

Távollétében, 2008. január 15-én egy almati kerületi bíróság 20 év börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélte.

2007 júniusában, távollétében, az elnök nyomására felesége, Dariga Nazarbajeva elvált tőle. Feleségétől három gyermeke van: Nureli Rahatuli Alijev (1985), Ajszultan Rahatuli Nazarbajev (1990-2020) és Venyera Rahatkizi Alijeva (2000)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kazakh dissident Aliyev found hanged in Austrian jail Archiválva 2015. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)
  2. A NurBank vezetője, Zsoldasz Temiralijev és helyettese, Abilmazsem Gilimov elrablásával vádolták meg. A két bankár 2008 januárjában tűnt el. Eltűnésüket a hozzátartozóik a NurBankban szintén érdekeltséggel rendelkező Alijevvel hozták kapcsolatba. Egyes vélemények szerint Alijev bécsi nagyköveti kinevezése azt a célt szolgálta, hogy kivonják a NurBank-botrányból.

Források[szerkesztés]