Proterospongia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Proterospongia
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták (Eukaryota)
Csoport: Holozoa
Osztály: Galléros ostorosok
Rend: Choanoflagellida
Család: Codonosigidae
Nemzetség: Proterospongia

A Proterospongia telepalkotó egysejtű vízi élőlények nemzetsége. A galléros ostorosok osztályába tartozik. Kolóniaképzőként a Proterospongia érdekes a tudósok számára, akik az állatok megjelenése előtt jelen lévő intercelluláris jelátvitel és adhézió mechanizmusait tanulmányozzák.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

A Proterospongia tagjai a galléros ostorosokra jellemző sejtszerkezettel rendelkeznek, amelyet 5-10 μm átmérőjű sejttest jellemez, 20-30 μm hosszú ostorral a csúcsi részen, amelyet 15-25, aktinnal teli mikroboholyból álló gallér vesz körül.[3] [4] A telep ostorai vízáramlást hoznak létre, amiből a gallérok mikrobolyhai a szerves törmeléket és baktériumokat kiszűrik.[3] [4] A Proterospongiában lévő szervecskék elrendezése összhangban van más galléros ostorosokéval, és az ostor alapja alatti elülső diktioszóma, a központi mag, a perifériás mitokondriumok és egy hátsó emésztőűröcske jellemzi. [3] [4]

A Codonosigidae család tagjaként a Proterospongia csak finom gallérral rendelkezik, amely fénymikroszkóp alatt nem látható, esetlegesen teljesen hiányzik is. [3][4] A Proterospongia fajokat a telep morfológiája különbözteti meg, amelyek az egyszerű sejtláncoktól a feltűnő, csillagszerű együttesekig változnak.[5] A sejtközi zselével vagy nyálkaanyaggal rendelkező telepeket Kent, Lackey és Leadbeater írták le; ennek az anyagnak az összetétele azonban nem ismert.[3][4] [5][6] Kent egy Proterospongia fajt is leírt, amely kétféle sejtet tartalmaz nyálkába ágyazva, azonban ez az egyetlen beszámoló egy ilyen fajról, és azt feltételezték, hogy a megfigyelt amőboid sejtek valójában hátsó csápok voltak, amelyek egyes galléros ostorosokon jelen vannak.

Életciklus[szerkesztés]

Bár több Proterospongia fajt leírtak, csak a P. choanojuncta rendelkezik leírt életciklussal. E leírás alapján a Proterospongia telepes, úszó és helytülő életmódjai váltják egymást.[3] [4] Leadbeater 1983-as leírása a Choanocea perplexea és a Proterospongia choanojuncta fajokról a Proterospongia choanojuncta megerősítést eredményezte. A magányos és telepes fajok vizsgálatai még további fajok létezéséről adhatnak számot.

Osztályozás[szerkesztés]

A Proterospongia a telepes Codonosigidae galléros ostorosok taxonómiai osztályozása az egyes sejtek fizikai megjelenése és a telep alakja alapján. Először Kent írta le a Manual of the Infusoria (1880-1882) című művében. Ebben a Proterospongia hat faját írta le, és a kolónia szerkezete fajonként változik. A Proterospongia nemzetség tagjait továbbra is filogenetikai keretbe kell sorolni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. King, N. The Unicellular Ancestry of Animal Development. Developmental Cell (2004) 7:313-325
  2. King, N. and S. B. Carroll. 2001. A receptor tyrosine kinase from choanoflagellates: molecular insights into early animal evolution. Proc Natl Acad Sci U S A 98:15032-7.
  3. a b c d e f Leadbeater, B.S.C.; Thomsen H.A. Order Choanoflagellida. The Illustrated Guide to the Protozoa, second edition, (2000) pp. 14-37.
  4. a b c d e f Leadbeater, B.S.C. Life-History and Ultrastructure of a New Marine Species of Proterospongia (choanoflagellida). J. mar. biol. Ass. U.K. (1983) 135-160
  5. a b Kent, W.S. Manual of the Infusoria (1880-1882)
  6. Lackey, J.B. Morphology and Biology of a Species of Proterospongia. Trans. Amer. Micro. Soc. (1959) pp. 202-206.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Proterospongia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  •  Richard Dawkins: Az Ős meséje
  • James, T. Y., F. Kauff, C. L. Schoch, et al. mult. 2006. Reconstructing the early evolution of Fungi using a six-gene phylogeny. Nature 443:818-22.
  • Lang, B. F., C. O'Kelly, T. Nerad, M. W. Gray, and G. Burger. 2002. The closest unicellular relatives of animals. Curr Biol 12:1773-8.
  • Philippe, H, Snell, EA, Bapteste, E, Lopez, P, Holland, PWH, and D Casane. 2004. Phylogenomics of eukaryotes: the impact of missing data on alignments. Molecular Biology and Evolution. 21(9):123-135.
  • Snell, EA, Furlong, RF, and PWH Holland. 2001. Hsp70 sequences indicate that choanoflagellates are closely related to animals. Current Biology. 11:967-970.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]