Portál:Monaco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Monaco-portál

Monaco (a helyi nyelvjárásban Munegu) hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán, más néven a Côte d'Azur-ön (Kék part). Egyedül Franciaországgal határos. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A jelenlegi uralkodó II. Albert.

Szócikk találomra

Grace Patricia Kelly (1929. november 12.1982. szeptember 14.), Oscar-díjas amerikai színésznő, aki 1956. április 19-én házasodott össze III. Rainer monacói herceggel. Ő volt a jelenlegi uralkodó, II. Albert monacói herceg édesanyja.

Grace Kelly Philadelphiaban született, az ír-amerikai id. John Brendan Kelly és a német származású Margaret Katherine Majer Kelly gyermekeként. Családja országszerte népszerű és ismert volt. Apja önerőből lett milliomos, evezősként három olimpiai aranyérmet nyert, és politikailag is aktív volt. Grace Kelly bátyja, ifj. John B. Kelly szintén elismert evezős volt, aki az 1956. évi nyári olimpiai játékokon nyert bronzérmét adta húgának esküvői ajándékként.


Kép találomra
Monaco térképe


Tudtad-e?
  • Monaco a világ legsűrűbben lakott országa, népsűrűsége 16 329 fő/km²
  • Monaco csak Franciaországgal határos



Monaco a WikiMédián
Wikinews
Monacói hírek angolul
Commons
Monacói képek


Monaco látnivalói

Monacói szikla

La Condamine

  • Botanikus Kert / Jardin Exotique

Monte Carlo



Kategóriák

























További portálok