Paradrina clavipalpis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paradrina clavipalpis
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Nem: Paradrina
Faj: P. clavipalpis
Tudományos név
Paradrina clavipalpis
(Scopoli, 1763)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Paradrina clavipalpis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Paradrina clavipalpis témájú médiaállományokat és Paradrina clavipalpis témájú kategóriát.

A Paradrina clavipalpis (németből fordított nevén széna-porbagoly) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A faj inkább száraz, de meleg, nyílt élőhelyeket kedveli, a doboldalakat, legelőket és kaszálókat. Gyakori Európában, elterjedését lásd az alfajoknál.

Alfajok[szerkesztés]

  • Paradrina clavipalpis clavipalpis Scopoli, 1763 (Európa, Távol-Kelet, Észak-Afrika)
  • Paradrina clavipalpis harappa Hacker, 2004 (Észak-India, Pakisztán)
  • Paradrina clavipalpis teidevolans Pinker, 1974 (Tenerife)
  • Paradrina clavipalpis pinkeri Kobes, 1975 (Madeira)
  • Paradrina clavipalpis fogoensis (Traub & Bauer), 1983 (Zöld-foki-szigetek)

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 21–32 mm. Az első szárnyak alapszíne bézs, az alfajok szerint a világos bézstől a sötétebb árnyalatokig, Észak-Afrikában narancssárgás színezettel. A szárnyak viszonylag keskenyek, szürkés szegéllyel és három fekete folttal. A hímek hátsó szárnya fényes fehér és kissé áttetsző, a nőstényeké erezettek kissé barnás pici porszerű pöttyökkel, szélén feketések.
  • pete: félgömb alakú világos sárga.
  • hernyó: zöldesbarnától a vöröses szürkéig változhat, oldalán sötét szürke.
  • báb: vörösesbarna.

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: a különböző éghajlati övezetekben a széles körű elterjedtségének köszönhetően a fejlődés nagyon eltérő. A mediterrán térségben (és valószínűleg a szubtrópusi övezetben) egy évben több nemzedéke lehet, Közép-Európában, általában kettő: az első június körül, a második augusztusban és szeptemberben. A kedvezőtlen éghajlati régiókban és a magas hegyekben csak egy nemzedék alakul ki.
  • hernyók tápnövényei: a hernyók polifágok, tápnövényei elsősorban a csillaghúr (Stellaria), a gyermekláncfű (Taraxacum), a harangvirág (Campanula), útifű (Plantago) és az árvacsalán (Lamium). A lárvák a száraz növényi maradványokat is kedvelik, ezért gyakran előfordulnak az istállókban, vagy ahol a friss szénát tárolják. (Innen származik a lepke német és holland neve.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heu-Staubeule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.