Pécroti vasúti baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pécroti vasúti baleset
A baleset helyszíne és a két emléktábla
A baleset helyszíne és a két emléktábla
Dátum2001. március 27.
OrszágBelgium
Áldozatok8
Sérültek12
Pécroti vasúti baleset (Belgium)
Pécroti vasúti baleset
Pécroti vasúti baleset
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 47′, k. h. 4° 39′Koordináták: é. sz. 50° 47′, k. h. 4° 39′
Térkép

A pécroti vonatbaleset 2001. március 27-én történt Pécrot falunál, Grez-Doiceau községben, Belgiumban. A baleset során két személyszállító vonat ütközött össze.[1][2] A baleset az elmúlt negyed évszázad legsúlyosabb vasúti balesete volt az országban.

Az események időrendje[szerkesztés]

  • 8:41 - Wavre állomáson egy vasúti jelzőőr észrevette, hogy egy utasokat nem szállító vonat a tilos jelzés ellenére elindult a negyedik vágányon Leuven irányába.
  • 8:42 - A wavrei jelzőőr felvette a kapcsolatot a leuveni jelzőőrrel, hogy értesítse azt a vonatról, azonban a wavrei jelzőőr csak franciául, míg a leuveni jelzőőr csak hollandul tudott, ezért az üzenetet ez utóbbi nem értette meg teljesen pontosan.
  • 8:43 - A wavrei jelzőőr megpróbálta lekapcsolni az áramellátásról a vasúti felsővezetéket a tévesen elindult vonat vágányánál. A szabályzat szerint áramkimaradás esetén a mozdonyvezetőnek csökkentenie kell a sebességet, és ebben az esetben óvatosan tovább haladhat, mindaddig amíg a szerelvény mozog. Az áramellátás kikapcsolása azonban Wavre felől nem volt lehetséges, ezért a jelzőőr értesítette a brüsszeli központot az esetről.
  • 8:46 - A brüsszeli központból megpróbálták elérni a mozdony vezetőjét, de az nem sikerült. A brüsszeli központból ezért megpróbálták kiértesíteni a Leuven felől Wavre irányába tartó személyvonat vezetőjét az esetről. A Leuven felől érkező szerelvény ugyanazon a vágányon haladt, mint az elszabadult vonat, épp szemben egymással. A brüsszeli központnak ismét nem sikerült elérni a mozdonyvezetőt.
  • 8:47 - A felsővezetékben az áramot lekapcsolták, de ekkor már késő volt a vonatok számára, hogy kellően lelassuljanak.
  • 8:50 - A két vonat összeütközött, amelynek következtében 8 ember életét vesztette és tizenketten megsebesültek.[1]

Okok[szerkesztés]

A balesetnek alapvetően két oka volt. Az egyik, hogy a Wavre felől rossz időben elindult üres személyvonat vezetője tapasztalatlan volt. A mozdony olyan helyen állt meg, ahonnét nem láthatta, hogy a jelzés tilosat mutat. A másik fő oka a balesetnek az volt, hogy a belga vasúttársaságnál bár több hivatalos nyelv is elfogadott, azonban a vasúti jelzőőrök mégsem tudtak egymással kommunikálni, mivel nem volt közös nyelv, amin megértették volna egymást. A belga vasúttársaság által lefolytatott vizsgálat bebizonyította, hogy a baleset okai egyértelműen emberi mulasztásból adódtak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pécrot rail crash című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lungescu, Oana. Crash Railmen Spoke Different Languages, BBC World News -Europe website, 30 March 2001. Hozzáférés ideje: 4 November 2010.
  2. BBC World News. Belgian Crash 'Was Avoidable', BBC World News -Europe website, 28 March 2001. . Hozzáférés ideje: 4 November 2010.