Osztrák körte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemes körte
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Almaformák (Maloideae)
Nemzetség: Körte (Pyrus)
Faj: P. austriaca
Tudományos név
Pyrus austriaca
A. Kern. 1896
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nemes körte témájú rendszertani információt.

Az osztrák körte (Pyrus austriaca) a körte (Pyrus) növénynemzetség egyik faja; sózókörte vagy fekete körte néven is említik. Kultúrnövény: terméséből körtebort és -pálinkát készítenek. Ritkasága, kultúrtörténeti jelentősége és a növénynemesítésben játszott szerepe (körtealany) miatt Magyarországon védelem alatt áll.

Megjelenése[szerkesztés]

Fás szárú növény, többnyire nincsenek tövisei, vagy legfeljebb nagyon kevés. Levelei változatosak: lehetnek elliptikus, tojásdad-lándzsás vagy deltoid alakúak, válluk kissé lekerekített vagy széles ék alakú, szélük csipkés, csúcsuk kihegyezett. A levelek kezdetben szürkésen, sárgásszürkésen molyhosak, majd először a színén, később a fonákán is lekopaszodnak, ősszel pedig a leszáradást követően megfeketednek.

Almatermése 2,5–5,5 cm hosszú, lehet gömb vagy kissé megnyúlt alakú. Szeptemberben, októberben érik be, az íze fanyar. A gyümölcsök akár az első fagyig a fán maradnak.

Származása és előfordulása[szerkesztés]

Egyesek a vastaggallyú körte (Pyrus nivalis) és a vadkörte (Pyrus pyraster) keresztezéséből létrehozott hibrid körtefajnak vélik Pyrus × austriaca néven, mások a vastaggallyú körte alakjaként tekintenek rá Pyrus nivalis f. austriaca néven.[1] Magyarországon ritka: a Nyugat-Dunántúlon az Őrségben és a Vendvidéken még előfordul nagyobb egyedszámban gyümölcsösökben; korábban a Somló hegyen is élt, de onnan 2013-ra vélhetően kipusztult. Ausztriában Burgenland területén, illetve Stájerországban (Stíriában)[2] termesztik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 151., 473. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  2. Füvészke: Sózókörte. fuveszblog.cafeblog.hu (magyarul) (2012. június 25.) (Hozzáférés: 2015. július 7.)

Források[szerkesztés]