Mokra Gora (hegység)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mokra Gora
A Mokra Gora látképe
A Mokra Gora látképe

Magasság2156 m
Hely Koszovó
 Montenegró
 Szerbia
HegységProkletije
Legmagasabb pontPogled (2156 m)[1]
Elhelyezkedése
Mokra Gora (Montenegró)
Mokra Gora
Mokra Gora
Pozíció Montenegró térképén
é. sz. 42° 49′ 56″, k. h. 20° 21′ 42″Koordináták: é. sz. 42° 49′ 56″, k. h. 20° 21′ 42″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Mokra Gora témájú médiaállományokat.

A Mokra Gora (szerbül Мокра Гора / Mokra Gora (am. Nedves-hegység), albánul Mokna vagy Mokragorë) a Prokletije (Albán Alpok) egyik hegyvonulata. Montenegró keleti, Koszovó északnyugati és Szerbia délnyugati határán található, a koszovói Istok város és a Hajla hegy között. A szerb oldalon Tutin, a montenegróin pedig Rožaje a legközelebbi város.

Két jelentősebb, 2000 m feletti csúcsa a Pogled (2156 m) és a Beleg (2102 m). A Beleg Koszovó és Montenegró közt fekszik, míg a Pogled a szerb-montenegrói-koszovói hármas határponton található.

A hegyoldalakat többnyire erdők borítják, míg a magasabb részeken elterülő alpesi legelők találhatóak. A nemzetközi békefenntartó erők 1999-es koszovói megérkezéséig igen jelentős volt a vidéken az illegális fakitermelés.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mokra Gora (mountain) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jovan Đokić: Katalog planina Srbije. PSD Kopaonik Beograd. [2011. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 29.)