Mobil kód

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A számítástechnikában a mobil kód egy szoftver, mely a távoli elérésű rendszerek révén kapta a nevét. Hálózaton keresztül elérhető, letölthető és a telepítés felhasználói beavatkozás nélkül végrehajtható a helyi rendszeren.

Példák mobil kódra:

A mobil kódok letölthetők e-mailen keresztül és végrehajthatók a helyi munkaállomásokon, csatolt állományokként (pl. makró egy MS Word állományban), HTML e-mail törzsében (pl. JavaScript). Sok vírus, valamint féreg ilyen mobil kód formájában van implementálva. Ilyen például az ILOVEYOU, TRUELOVE, AnnaK (VBScript egy .vbs e-mail csatolmányban, amelyet a Windows Scripting Host hajt végre).

A legtöbb esetben a felhasználó nem is tudja, hogy mobil kód töltődik, illetve hajtódik végre a munkaállomásán.

A mobil kód technológia a következő területeken alkalmazható:

A mobil kód technológiát felhasználják kártékony kódok terjesztésére. Ezek letölthetőek és futtathatóak a kliens gépen, e-mail csatolmányokból, valamint Interneten való Web anyagok böngészése közben.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mobile_code című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.