Mindszent tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindszent tér
Mindszent tér a templommal
Mindszent tér a templommal
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésMiskolc
VárosrészBelváros
Korábbi neveiMagyar-Szovjet Barátság Tere
Szent Imre herceg tér
Nevezetes épületeiInternational Trade Center,
Mindszenti templom,
MÁV Igazgatóság,
Szabó Lőrinc Könyvtár,
Megyei Egészségbiztosító
Irányítószám3530
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Mindszent tér (Miskolc)
Mindszent tér
Mindszent tér
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 05′ 58″, k. h. 20° 47′ 06″Koordináták: é. sz. 48° 05′ 58″, k. h. 20° 47′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mindszent tér témájú médiaállományokat.

A Mindszent tér Miskolc belvárosának egyik tere. Szabálytalan háromszög alakú. Itt áll a Mindszenti templom, a International Trade Center, a megyei Egészségbiztosítási Pénztár, a MÁV miskolci igazgatóságának épülete és a Szabó Lőrinc Könyvtár.

Története[szerkesztés]

Mindszent Miskolc melletti önálló település volt a középkorban, majd több évtizeden át tartó kezdeményezések után 1880-ban egyesült Miskolccal. Temploma és kórháza már a 15. századból ismert, ennek a helyén épült a mai, kéttornyú, barokk Mindszenti templom a 18. században. A mai Mindszent tér a falu piactere volt, a ma is látható ún. Csupros Mária-szobor onnan kapta a nevét, hogy a piacon a tejes kofák ennek a barokk Szűz Mária-szobornak a talapzatára tették le csupraikat. A Szemere utca és a Mindszent tér sarkán áll a görögkatolikus püspökségnek épített kétemeletes, neobarokk püspöki palota, amit Blau Gyula építész tervezett, és 1890-ben épült fel. Ma a Magyar Államvasutak igazgatóságának ad otthont.

A barokk templom és a neobarokk MÁV-igazgatóság mellett két modern stílusú épület áll a téren. A ma International Trade Center (ITC) néven ismert épület a szocializmus idején az MSZMP pártszékházaként funkcionált, azután több célra is megpróbálták hasznosítani – évekig a Miskolci Bölcsész Egyesület használta, fodrász, kínai étterem, bank is működött benne, és sokáig a Városi Televízió épületének szánták –, jelenleg konferencia-központként működik és különféle rendezvényeknek ad otthont.

A mellette álló épületet 1959–1962 között építették Vass Antal tervei alapján SZOT-székházként. A székházban kapott helyet később a Rónai Sándor Megyei Művelődési Központ.

Mindszent városrész nevét később nem használták, Miskolc I. kerületének részeként csak belvárosnak nevezték. A tér mai nevét a rendszerváltás óta viseli, korábban Magyar–Szovjet Barátság tér volt a neve, amit gyakran MSZB térnek rövidítettek, de a városi szlengben elterjedt volt a „Szentháromság tér” is, ami a teret körülvevő három „nagyhatalomra” – a pártszékházra, a templomra és a szakszervezeti központra utalt. A huszadik század elején Szent Imre herceg tér volt a neve. (Szent Imre nevét Miskolc Újdiósgyőr városrészében egy tér és a rajta álló Újdiósgyőri római katolikus templom is viseli.)

Közlekedés[szerkesztés]

A Mindszent tér az egykori 2-es villamos-mellékvonal végállomása volt 1908-ig, majd egyik állomása a vonal 1960-as megszüntetéséig. Jelenleg nincs tömegközlekedési eszköznek megállója a téren, csak a közelében.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]