Majsányi Kati

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Majsányi Kati
SzületettKurucz Katalin
1948december 2. (75 éves)
Tunyog
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaíró tanár
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Majsányi Katalin (szül. Kurucz; Tunyog, 1948. december 2. –)[1] magyar írónő.

Életrajza[szerkesztés]

Majsányi Kati 1948. december 2-án született egy Szatmár megyei faluban, Tunyogon. Édesapja kántortanító volt, így születése, gyerekkora szorosan kötődött a kis falusi iskolák világához, ahol az apja tanított. Ezek a gyerekkori élmények megjelennek a későbbi írásaiban, az önéletrajzi ihletésű A jószándék kavicsai című kisregényében, majd a Lina című regényében is.

A debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán  elvégezte a magyar–történelem szakot. A tanári pályáját Csengerben kezdte kollégiumi nevelőként, miközben levelezős hallgatóként a Kossuth Lajos Tudományegyetemen magyar szakon szerzett diplomát. 

Csengerben középiskolai tanárként tanított magyart és történelmet, később Szécsényben (kezdetben a mezőgazdasági szakközépiskolában, aztán a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban) négy évtizeden keresztül.  

Az irodalom mindig az életem része volt. Közel negyven évig tanítottam középiskolásokat az irodalom értésére és szeretetére. Aztán eljött az a pillanat , amikor én magam próbáltam ezt az élményt, a szó, a szép magyar nyelv mágikus erejét megmutatni és eljuttatni az olvasókhoz a magam eszközeivel. Nagy öröm számomra, hogy sokan megérezték ezt a könyveimben, ezt mutatja az Aranykönyv-szavazáson elért eredmény.
– Majsányi Kati

Nyugdíjba vonulásakor kezdett el írni. Az első novellája és kisregénye gyerekkori és tanári élményeiből táplálkozik. 2013-ban jelent meg A jószándék kavicsai kisregény az united p.c. kiadónál, 2014-ben az Accordia Kiadó Fényszivárgás című antológiájában a Professzor című novellája. 2014 telén egy verse, egy rövid prózai írása és a Karácsony 1962 című regényrészlete jelent meg a Havakba égetett szavak című antológiában. 2015 júniusában jelent meg a Lina című önéletrajzi ihletésű regénye, illetve 2016 szeptemberében az Erdőmese című meseregénye az Álomgyár Kiadónál.

Eddig megjelent művei[szerkesztés]

  • A jószándék kavicsai (2013 - united p.c.) - kisregény
  • Professzor (2014 - Accordia Kiadó) - novella
  • Karácsony 1962 ( 2014 - Accordia Kiadó) - regényrészlet
  • Lina (2015 - Álomgyár Kiadó) - regény
  • Erdőmese (2016 - Álomgyár Kiadó) - regény
  • Csodaalbum 2017 (Fehér Margit képei - Majsányi Kati versei)
  • Hunyt szemmel 2018 (Magánkiadás) regény

Díjak, jelölések[szerkesztés]

  • Aranykönyv-jelölés (2017)[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://poet.hu/szerzo/Majsanyi_Kati
  2. Archivált másolat. [2017. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]