Mátészalkai zsinagóga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátészalkai zsinagóga
Vallásjudaizmus
Építési adatok
Építése1857
Stíluskéső klasszicista, romantikus
Elérhetőség
TelepülésMátészalka, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Elhelyezkedése
Mátészalkai zsinagóga (Magyarország)
Mátészalkai zsinagóga
Mátészalkai zsinagóga
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 57′ 26″, k. h. 22° 19′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 57′ 26″, k. h. 22° 19′ 29″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Mátészalkai zsinagóga témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A mátészalkai zsinagóga 1857-ben épült, a 18. század végétől a településre érkezett zsidó családok megerősödése jeleként. A második világháború után, a holokauszt nyomán a mátészalkai zsidóság gyakorlatilag eltűnt, a túlélők a diaszpórát választották, így a zsinagógát többé nem használták.

Leírása[szerkesztés]

Az épület bejárata felett héber nyelvű felirat szerepel, magyarul: „Ez a kapu az Örökkévalóé, igazak mennek be rajta”. A kapu feletti timpanonon három félköríves ablak, a főpárkány felett hármas attika látható. A középső félköríves mező közepén Dávid-csillag, körülötte héber felirat.

A belső térben az U alakú karzatot hat faragott fejezetű oszlop tartja. A frigyszekrény megmaradt részeit Jeruzsálembe szállították.

A hátsó hosszú udvarban régen több épület volt, tanácsterem, rabbilakás, kántorlakás, vágoda. Közülük csak a villaszerű rabbiház maradványai láthatóak. Itt gyűltek össze imára a haszid hívők, a földszinten sütötték a pászkát, 1944 után itt volt a rituális fürdő, a mikve.

Az üldöztetés során meghalt ezerhétszáz mátészalkai illetőségű zsidó embernek emléktáblát helyeztek el a bejárat belső oldalára.

Tony Curtis, akinek a családja Mátészalkáról származott, itteni látogatása során hozzájárulást adományozott a zsinagóga külső felújításához. Az épület külső falán márványtábla őrzi Adolf Zukor emlékét is, aki 1881-85 között Mátészalkán élt.

A zsinagógának egyelőre (2021) csak a külsejét újították fel. A belső rész megtekintéséhez a szemközti Szatmári Múzeumban kell elkérni a kulcsot.

A zsinagóga belseje[szerkesztés]

Emléktáblák a zsinagógában[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]