Leoni kapu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leoni kapu
A Porta Leoni
A Porta Leoni
TelepülésVerona
Építési stílusókori római építészet
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • városkapu
  • ókori római régészeti lelőhely
  • építmény
Elhelyezkedése
Leoni kapu (Olaszország)
Leoni kapu
Leoni kapu
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 26′ 26″, k. h. 10° 59′ 59″Koordináták: é. sz. 45° 26′ 26″, k. h. 10° 59′ 59″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Leoni kapu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Leoni kapu (olaszul Porta Leoni) az ókori Verona egyik fennmaradt kapuja, amelyet a Római Köztársaság építtetett, majd a császárság korában felújították. Az út, amelyet őrzött, Bologna és Aquileia felé vezetett Veronából.

A kapu eredeti római neve ismeretlen. A középkorban San Fermo-kapunak (olaszul Porta San Fermo) nevezték a közelben álló templom után. A reneszánsz időkben az Arco di Valerio nevet kapta. A mostani név egy római sírra utal, amelyet két oroszlánnal (olaszul leoni) díszítettek. A sírt azóta a közeli Navi hídhoz helyezték át.

A kapu alaprajza négyzet volt, két tornya a város előtti területre nézett. Ma már csak a belső homlokzat fele van meg, amelyet a császárság idején fehér kővel borítottak, a Borsari kapuhoz hasonlóan. Az eredeti díszítés elveszett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Porta Leoni című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.