Lehoczky Vilmos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lehoczky Vilmos
Született1847. január 25.
Bisztricska
Elhunyt1897. április 17. (50 évesen)
Turócszentmárton
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásapolitikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1893–1897)
SablonWikidataSegítség

Kisrákói és bisztricskai Lehoczky Vilmos, Lehotzky (Bisztricska (Turóc megye), 1847. január 25.Turócszentmárton, 1897. április 17.) országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

A gimnáziumot Besztercebányán, Rimaszombatban, Selmecbányán és Pápán, a jogot pedig a pozsonyi akadémián végezte. 1869-ben Turóc vármegyében a mosóc-zinói járás alszolgabírája lett. 1872-ben a turócszentmártoni királyi törvényszék jegyzőjévé neveztetett ki, ahol ezen törvényszéknek feloszlatásáig működött. Ezután a turócszentmárton-blatnicai járás főszolgabírájává választatott meg és 1893-ban Rakovszky István későbbi főszámszéki elnök után a szucsányi kerület megválasztotta képviselőjévé. A képviselőház egyik jegyzője, az igazságügyi bizottság tagja volt. Ritkán szerepelt a képviselőházban, de ha a Felvidék érdekei forogtak kockán, felszólalt; viharos összeütközése volt a néppárttal, melyet nyílt ülésen a pánszlávizmussal való szövetkezéssel vádolt.

A felvidéki kultúregyesület érdekeit mindig szívén viselte és a turócszentmártoni magyar műkedvelő társaságnak egyik megalapítója volt.

Országgyűlési beszédei a Naplókban vannak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]