Legói csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legói csata
Szomáliai háború és 2015-ös ruandai támadások
Dátum2015. június 26.
HelyszínSzomália Lego
EredményAz al-Shabaab fölényes győzelme, az AMISOM legói bázisának eleste. Az al-Shabaab később kivonult a területről
Harcoló felek
Az Afrikai Unió Szomáliai missziója (AMISOM)Al-Shabaab
Parancsnokok
Silas Ntigurirwa altábornagy
Veszteségek
70+ halott, 27 sebesült

2015. június 26-án az al-Shabaab milicistái megtámadták az Afrikai Unió Szomáliai Missziójának egyik bázisát Szomáliában Lego környékén, és több mint 70 katonát megöltek, a bázist pedig sikeresen elfoglalták.[1][2][3]A nagyjából 100 burundi katonából álló különítményt autóba rejtett bombákkal, géppuskákkal és vállról indítható rakétákkal támadták meg. .

A Mail & Guardian jellemzése szerint ez volt „a felkelők éves ramadáni harci szezonjának az utolsó támadása.”[3] A jelentések szerint a támadás túlélőit a felkelők a táborban lefejezték.[4]

A jelentések szerint Szomália és az AMISOM csapatai június 28-án visszafoglalták a támaszpontot és a várost is, mikor is az al-Shabab ellenállás nélkül kivonult a területről, de előtte a foglyokkal együtt lefejezték a helyi biztonsági albiztost.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Al-Shabab Attack Kills Scores of AU Troops. VOA. [2015. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 6.)
  2. Al-Shabaab kills dozens of African Union troops at base in Somalia. the Guardian
  3. a b UPDATE: Al-Shabaab claim killing 30 as they 'overrun' AU Somalia base manned by Burundi troops. Mail & Guardian Africa. [2015. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 6.)
  4. Al-Shabaab kills dozens of African Union troops at base in Somalia
  5. [1]