Lődi Virág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lődi Virág
Született1990május 5. (34 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásapedagógus, médiaművész, kurátor
IskoláiMoholy-Nagy Művészeti Egyetem
SablonWikidataSegítség

Lődi Virág (Budapest, 1990. május 5. –) pedagógus, médiaművész, kritikai pedagógiával és vizuális neveléssel foglalkozó kutató és kurátor.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Lődi Virág a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait Design és Művészetelmélet szakon, majd ugyanitt a Media Design és Vizuális pedagógia szakokat is elvégezte. Fél évig tanult Marseille-ben az École supérieure d’art et de design Marseille-Méditerranée hallgatójaként. Mester diplomájának megszerzése után sikeresen felvételizett a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori (Dl.a.) programjára. Jelenleg a Budai Rajziskola oktatója[1] és a Moholy Nagy Művészeti Egyetemnek végez kutatásokat a progresszív művészeti nevelés közoktatásba való integrálhatóságáról. 2017 és 2020 között a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület elnöke.[2][3]

Kutatási területe[szerkesztés]

Tanulmányainak korai szakaszától kezdve a kultúrához való egyenlőtlen hozzáférés, a művészeti szcéna exkluzivitása és a művészet és kultúra társadalmi egyenlősítő funkciója érdekelte. Tömegbiztosítás[4] (2013) című kiállítása a köztér kreatív és egyenlő újrahasznosításáról, elfoglalásáról szólt. Diploma kiállítása az Önkényes mintavétel[5] (2015) azt vizsgálta, hogy a fiatal budapesti kulturális munkások milyen osztálypálya eredményeképpen kerülnek a szcénába, milyen nyomások és bizonytalanságok határozzák meg a karrierjüket és hogyan látják a jövőbeli lehetőségmezőjüket. A kiállítás kvázi-etnográfiai módszertannal dolgozott, az anyag magját interjúk képezték amelyek alapján a művész vizualizálta és összehasonlította a különböző életutakat. A kiállításhoz kapcsolódott a Helyzet Műhely kritikai társadalomtudományos műhellyel közösen szervezett workshop,[6] amelynek célja az elemzés reális politikai cselekvéssé transzformálása volt. Munkája során a pedagógiában találta meg azt a felületet, ahol közbe lehet avatkozni a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelésének megállítása érdekében. Későbbi munkáiban a pedagógia, művészet, politika és egyenlőtlenségek viszonyát kezdte el vizsgálni

Vizuális pedagógia szakdolgozatában[7] a késő szocializmus ellenzéki pedagógiai kísérleteit dolgozta fel. Sinkó István és Rév István Városmajor utcai Általános Iskolában szervezett szakkörét és Forgács Péter Leiningen utcai Általános Iskolában tartott rajz óráját kutatta. A szakdolgozatot a Magyar Pedagógiai Társaság könyvként megjelentette.[8] A 2017-es OFF-Biennále Budapest keretében Lődi Virág a könyv tartalmát kiállítás formában jelenítette meg.[9] A történeti kutatás a Der Punkt galériában a jelenkori pedagógiai kísérletek és fiatal szakemberek véleményének, küzdelmeinek bemutatásával bővült.

A tárlat belső narratíváját meghatározó előképkeresés, mintavétel, állásfoglalás hármas íve vélhetően Lődi Virág kettős szerepköréből fakadt, aki egyszerre gyakorló tanár és művész (ráadásul a Pedagógiai partizánakció(k) rendezése kapcsán klasszikusan kurátori feladatokat is vállalt). – Salamon Júlia[10]

Ugyanebben az évben egy művész kollektíva tagjaként a munkásmozgalmi harchoz kötődő kulturális termelés múltját és lehetőségeit boncolgató kiállítás szervezésében vett részt, amely a Vasas Szakszervezeti Szövetség székházában valósult meg.[11][12]

Kiállításai[szerkesztés]

Publikációi[szerkesztés]

Pedagógiai Partizánakciók (Budapest-Szekszárd, Magyar Pedagógiai Társaság, 2016, ISBN 978-963-7123-47-4)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Budai Rajziskola. www.budairajziskola.hu. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  2. Munkatársak | Fiatal Képzőművészek Stúdiója (hu-HU nyelven). studio.c3.hu. [2018. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  3. FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2024. február 14.)
  4. Studio Nomad (angol nyelven). Studio Nomad. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  5. a b ikOn: ÖNKÉNYES MINTAVÉTEL – interjúprojekt. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  6. Akarsz „középgeneráció” lenni? Te meg lehetnél a „gazdasági függés”!”, tranzitblog.hu (Hozzáférés: 2018. május 4.) (hu-HU nyelvű) 
  7. MOME DIPLOMA 2016 / Lődi Virág. diploma.mome.hu. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  8. Lődi Virág a Zöld Vadonban | Magyar Pedagógiai Társaság honlapja (hu-HU nyelven). pedagogiai-tarsasag.hu. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  9. a b Pedagógiai partizánakció(k)
  10. Balkon 2018_2”, Balkon. [2018. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. május 5.) (hu-HU nyelvű) 
  11. a b OFF-Biennale. OFF-Biennale. [2018. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  12. Álmos dzsungelek”, tranzitblog.hu (Hozzáférés: 2018. május 4.) (hu-HU nyelvű) 
  13. "A megmaradás törvénye" - kiállítás a MOME Labor szervezésében - A38 Hajó (hu-HU nyelven). A38 Hajó. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  14. Lődi_portfólió_2016”, Issuu (Hozzáférés: 2018. május 4.) (angol nyelvű) 
  15. Elméleti hozadék | L a b o r (hu-HU nyelven). labor.c3.hu. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  16. FÉNY-TEST-KÉP - A38 Hajó (hu-HU nyelven). A38 Hajó. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  17. „Ne kelljen bűntudatot éreznünk, ha művészeti kérdésekkel akarunk foglalkozni””, tranzitblog.hu (Hozzáférés: 2018. május 4.) (hu-HU nyelvű)