Komolytalan komornyik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Komolytalan komornyik
(Bob the Butler)
2005-ös amerikai–brit televíziós film
RendezőGary Sinyor
ProducerEsther Randall
Gavin Wilding
Műfajtelevíziós vígjáték
ForgatókönyvíróJane Walker Wood
Steven Manners
Gary Sinyor
FőszerepbenTom Green
Brooke Shields
Genevieve Buechner
Benjamin B. Smith
Rob LaBelle
Valerie Tian
Simon Callow
Iris Graham
ZeneDavid A. Hughes
OperatőrJason Lehel
VágóRichard Overall
Gyártás
GyártóFirst Independent Pictures
Vivendi Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő90 perc
Költségvetés5 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2005. november 5.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel7 millió $ (DVD eladás)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Komolytalan komornyik (eredeti cím: Bob the Butler) 2005-ben bemutatott amerikai családi-vígjáték, melyet Gary Sinyor rendezett, valamint Sinyor, Jane Walker Wood és Steven Manners írt. A főszerepben Brooke Shields és Tom Green látható.[1]

A film 2005. november 5-én mutatták be. Magyarországon kizárólag DVD-n jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

A harmincéves Bob Tree egy bunkó, aki nehezen tud megtartani egy állást, mert a sok rendetlenség miatt elég hamar elbocsátják. De kitartó és készséges - különösebb ambíciók nélkül - a legkülönfélébb munkák kipróbálása után (ahogy a foglalkozások ábécé szerinti listáján megy végig) részt vesz egy komornyik munkára való átképzésen.

A kitartás, amellyel a mindössze ötnapos tanfolyamot végigcsinálja, hamarosan oda vezet, hogy Anne Jamieson, a középkorú, csak a munkájának élő nő pazar villájában kap állást.

Az egyedülálló Anne Jamieson felbérli Tree-t, hogy vigyázzon a gyermekeire, Batesre és Tessre. Több időt akar tölteni francia barátjával, Jacques-kal. Tree hamar összebarátkozik a gyerekekkel.

Anne két gyermeket szült mesterséges megtermékenyítéssel, mivel nagyon magányos és elfoglalt, félő, hogy nem tud még egy romantikus kapcsolatot is ápolni. A legnagyobb probléma, hogy a kis Tess és Bates az elhagyatottságon kívül mást nem ismertek az anyjukból, és emiatt, főleg Tess, kritikus és ingerült jellem lett, ellentétben a kis Bates-szel, aki nem titkolja, hogy szenved az anyja hiánya miatt.

Bob merész kalandjai segítenek neki, hogy jó benyomást keltsen a Jameson-gyerekekben. Amint felveszik, kiváló kapcsolatot alakít ki, különösen Batesszel, akivel közös a kosárlabda iránti szenvedélye, és segít neki (bár hiába), hogy átmenjen a válogatón, hogy bekerülhessen az iskolai csapatba. Jóindulatú, kissé esetlen modorával és atyai tanácsainak osztogatásával sikerül megolvasztania a Tess által emelt jégfalat is, aki szenved attól, hogy nem tud úgy beilleszkedni az iskolai környezetbe, ahogyan szeretne.

Közben Anne a Jacques-kal, egy gazdag francia üzletemberrel való viszonyára koncentrál, aki ki nem állhatja a gyerekeket. Bobnak a Jameson családnál való tartózkodása lebontja Anne régi, rideg, szeretet nélküli szokásait a gyermekeivel szemben, és más szemszögből láttatja vele, hogy milyenek is a gyermekei valójában: kedves, tehetséges gyerekek. Valójában Bobnak köszönhető, hogy Anne felfedezi Tess divat iránti szenvedélyét és nagy tehetségét, mint tervező és stylist; neki köszönhető az is, hogy a kosárlabdával kapcsolatos sportélményeinek kudarca után Bates rájön, hogy jó az események moderálásában. A komornyiknak sikerül mindannyiukból a legjobbat kihoznia, de a baklövései arról győzik meg Anne-t, hogy rúgja ki, ezért Jamieson néhány további balhé után elbocsátja.

De a nő a sok szerencsétlen esemény ellenére rájön, hogy Bob tényleg szereti a gyerekeit, ezért amikor véletlenül találkoznak a benzinkútnál (ahol Bob pillanatnyilag dolgozik), ad neki még egy esélyt. Felfedezik, hogy szeretik egymást, és végre igazi családot alkotnak.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[2]

Filmkészítés[szerkesztés]

Eredetileg az volt a terv, hogy a Komolytalan komornyikot 2005 októberében adják ki a mozikban PG-13-as besorolással, de ehelyett 2005. augusztus 28-án a Disney Channel csatornán mutatták be PG besorolásra módosítva. A forgatást Langley Cityben, Aldergroveban és Abbotsfordban (Brit Columbia) vették fem. A filmben a Shortreed Általános Iskolát használták fel iskolaként.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bob the Butler című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Perry Seibert: Bob the Butler. The New York Times, 2014 [2021. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. ISzDb - Komolytalan komornyik (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 5.)

További információk[szerkesztés]