Kiss from the Darkness

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scandal
Kiss from the Darkness
stúdióalbum
Megjelent2020. február 12. (CD, digitális letöltés)
2020. március 4. (hanglemez)
Stíluspop-rock
Nyelvjapán
Kiadóher/Victor, JPU
Scandal-kronológia
Honey
(2018)
Kiss from the Darkness
(2020)
Kislemezek az albumról
  1. Masterpiece/Mabataki
    Megjelent: 2019. március 27.
  2. Fuzzy
    Megjelent: 2019. augusztus 7.
  3. Szaisúheiki, kimi
    Megjelent: 2019. november 6.
  4. Amidakudzsi (promóciós)
    Megjelent: 2020. január 8.
SablonWikidataSegítség

A Kiss from the Darkness (stilizálva Kiss from the darkness) a Scandal japán pop-rock együttes kilencedik stúdióalbuma, amely 2020. február 12-én jelent meg a her kiadásában. Az album népszerűsítése érdekében az együttes hasonló néven egy világkörüli turnét is tartani fog.[1][2] A lemez február 14-én a JPU Records kiadásában nemzetközileg is megjelent.[3]

Háttér[szerkesztés]

Az albumon szereplő dalok elsődleges célja, hogy kiszélesítsék az együttes koncertjein játszott visszatérő számok skáláját. Másik fontos téma volt, hogy az együttes tagjai ne csak a pozitív oldalukat, hanem „az emberségük és az őszinteségük teljes egészét” megmutassák.

A Tonight című dallal ugyan elégedettek voltak a zenekar tagjai, azonban ki szerettek volna próbálni valami újat; ezért Sasukét bízták meg a hangkeveréssel, aki korábban még nem dolgozott hangszeres együttesekkel. Sasuke először visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy az elküldött dal már készen van és ehhez ő már nem tud mit hozzátenni, azonban végül rábeszélték a dal átdolgozására. Az elküldött demó nem tartalmazott élőhangszeres játékot, így problémás lett volna koncerteken előadni. A dal a Raisze de va csanto simaszu című doramasorozat nyitófőcím és Kintetsu Pass’e bevásárlóközpont televíziós reklámjának betétdala volt.[4][5]

A Laundry Laundryt Tomomi írta, és arról szól, hogy a házimunka „megtisztította az érzelmeit”, amikor elcsigázott volt. A dal eredeti változatában egyetlen gitár szerepelt, mivel Tomomi egy olyan számon szeretett volna akusztikus gitáron játszani, amihez személyesen kötődik. Koncerteken ezt nehézkes lett volna előadni, ezért megpróbálta áthangszerelni, de mivel nem sikerült neki, ezért végül Takeda Júszukét bízták meg ezzel. A Laundry Laundry volt a zenekar első száma, amin clavesen, cabaçán vagy száncsengőn játszanak, de a számon Takeda marimbán is zenél.

A Neon Town Escape című dal szövegét és zenéjét is Haruna írta, ezzel ez a második szám, aminek a szövege és a zenéje is a nevéhez fűződik. A dalt azért kezdte el írni, mivel 2019 elején Szató Csiakival megígérték egymásnak, hogy dalokat fognak írni. A dal hangzása az 1990-es évek soulzenéit idézi, mivel Szató dalai is hasonló hangzásúak, ezért felkérték a dal hangszerelésére.

A Ceramic Blue gyorsabb tempójú szerelmes dal, amely a szerelmesek elfojtott nyugtalanságairól és aggodalmairól szól. A dalban Mami „azt a bizonytalanságot vagy homályosságot” akarta dalba foglalni „amit csak a szerelmesek érezhetnek”. A szám hangulatát úgy próbálta kialakítani, „minta nem lenne hova menekülni, […] mintha a tenger közepén lennél.”

Az Amidakudzsit kifejezetten a GeGeGe no Kitaró animesorozathoz írták, így annak az együttesre nem jellemzően sötét világnézete és kísérteties légköre van. Ez volt a zenekar első dala, amelynek a „harag” volt a témája, nem pedig valamilyen derűsebb tárgy. A szám szövegének megírásához Szuzuki korábban nem használt, „erőteljesebb” szavakat alkalmazott, ezzel megszegve a saját dalszövegírási szabályait.[6]

A Cuki egy közepes tempójú ballada. A dal éneksávjának felvételéhez Haruna besötétítette a felvevőfülkét és kézi mikrofont használt, hogy ezzel meghittebb hangulatot adjon a hangjának.[7]

Az album „szivárványleves” címre keresztelt borítóját Q-ta japán kollázsművész készítette.

Dallista[szerkesztés]

CD
  CímDalszövegZeneHangszerelő Hossz
1. TonightMamiMamiSasuke  
2. Masterpiece (マスターピース; Mestermű)RinaMamiKavagucsi Keita  
3. FuzzyRinaMamiMami  
4. Szaisúheiki, kimi (最終兵器、君; Te vagy a végső fegyver)RinaMamiMami  
5. Laundry Laundry (ランドリーランドリー; Szennyes szennyes)TomomiTomomiTakeda Júszuke  
6. Neon Town EscapeHarunaHarunaSzató Csiaki  
7. Ceramic Blue (セラミックブルー; Kerámiakék)MamiMamiMami  
8. Kinenbi (記念日; Évforduló)RinaMamiMami  
9. Mabataki (まばたき; Pislogás)RinaRinaMami  
10. A.M.D.K.J.RinaMamiMami  
11. Cuki (月; Hónap)RinaMamiTacuzaki Júszuke  
12. You Go Girl! ※kizárólag a lemezes kiadásokon     
DVD (VIZL–1708)
  Cím Hossz
1. Masterpiece videóklip (マスターピース)  
2. Mabataki videóklip (まばたき)  
3. Fuzzy videóklip  
4. Szaisúheiki, kimi videóklip (最終兵器、君)  
5. A.M.D.K.J. videóklip  
6. Tonight videóklip  
DVD (VIZL–1706)
  Cím Hossz
1. Dokumentumfilm: "her" Diary 2018–2019 (ドキュメンタリームービー "her" Diary 2018 – 2019)  

Források[szerkesztés]

  1. SCANDALニューアルバムにSASUKE、RADWIMPS武田、佐藤千亜妃参加 (japán nyelven). Natalie. (Hozzáférés: 2019. december 28.)
  2. SCANDALが初のドラマタイアップ 「来世ではちゃんとします」主題歌に決定 (japán nyelven). Barks. (Hozzáférés: 2019. december 28.)
  3. SCANDAL's New Album to Get International Release. Jame. (Hozzáférés: 2019. december 28.)
  4. SCANDALの新曲「Tonight」が内田理央主演『来世ではちゃんとします』主題歌に (japán nyelven). Billboard Japan. Hanshin Contents Link, 2019. december 24. (Hozzáférés: 2019. december 28.)
  5. Kintetsu Pass’e: 近鉄パッセTVCM『Pass'e バザール』1月2日(木)スタート!! (japán nyelven). YouTube. Google Inc., 2019. december 25. (Hozzáférés: 2019. december 28.)
  6. (2020. január) „MONTHLY COVER ARTIST SPECIAL INTERVIEW: SCANDAL”. Flying Postman Press (238), 2–4. o. [2020. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 1.)  
  7. Archivált másolat. [2020. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 28.)

További információk[szerkesztés]