Ketel vezér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ketel vezér
Született9. század[1]
nem ismert
Elhunyt1. évezred
ÁllampolgárságaMagyar Fejedelemség
GyermekeiAlaptolma
Foglalkozásatörzsfőnök
Sírhelyekomáromi erődrendszer
SablonWikidataSegítség

Ketel a magyarokhoz Kijev alatt csatlakozott egyik kun vezér, Alaptolma apja volt.

Története[szerkesztés]

Anonymus leírása szerint: Árpád megbizásából Zalán követeivel, valamint Onddal és Tarcallal együtt ment követül a bolgár fejedelemhez és velük együtt szerencsésen át is kelt a Bodrog folyón. A ma Fekete-Ardónak nevezett hely táján azonban egy patakon keresztül kaptatva, lova megbotlott és társainak alig sikerült megmenteniük a haláltól. Azóta azt a vizet Ketelpataka néven nevezik.

Azután a Bodrog folyó völgyén haladt a mai Tarcalig, melynek hegycsúcsára versenyt lovagolt társaival, de Tarcal ért fel először, később róla nevezték el a hegyet, valamint a tövében épült települést is. Felérve a csúcsra, a szép tájat látva a követek lovat áldoztak a magyarok istenének és egyben áldomást ittak. Innen Tarcal hírt vinni visszatért Árpádhoz és csak Ond és Ketel folytatta útját Zalánhoz, aki harmadnap Alpáron szívesen fogadta ajándékaikat és egyúttal a Sajóig terjedő részt át is engedte a magyaroknak.

Mikor Ungvárra visszatértek, Árpád Sátor halomtól kezdve a Tolcsva vizéig terjedő földet Ketelnek ajándékozta. Neki adta később a Vág tövét is, ahol később Ketel fia, Alaptolma, Komárom várát felépíttette, majd Ketelt és fiát is ide temették, pogány módon.

Források[szerkesztés]

  • Pallas Nagylexikon
  • Anonymus: Gesta Hungarorum
  1. Gesta Hungarorum