Kermán megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kermán megye
Ország Irán
SzékhelyeKermán
TartományKermán tartomány
Kerületek
  • Központi kerület
  • Sahdád kerület
  • Golbáf kerület
  • Máhán kerület
  • Rájen kerület
  • Csatrud kerület
IdőzónaUTC+03:30
Elhelyezkedése
Kermán megye (Irán)
Kermán megye
Kermán megye
Pozíció Irán térképén
é. sz. 30° 20′, k. h. 58° 00′Koordináták: é. sz. 30° 20′, k. h. 58° 00′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kermán megye témájú médiaállományokat.
Kermán tartomány megyéinek elhelyezkedése

Kermán megye (perzsául: شهرستان کرمان) Irán Kermán tartományának kelti megyéje az ország középső, délkeleti részén. Kermán megye a tartomány legnagyobb területű és legnagyobb népességű megyéje.

Fekvése[szerkesztés]

Északnyugaton Zarand megye és Rávar megye, északkeleten és keleten a Dél-Horászán tartományban lévő Nehbandán megye, délkeletről a Szisztán és Beludzsisztán tartományban fekvő Záhedán megye, délről Fahradzs megye, Bam megye, Dzsiroft megye, délnyugatról Rábor megye, nyugatról Bardszir megye és Rafszandzsán megye határolják.

Közigazgatási felosztása[szerkesztés]

Székhelye a 821 000 fős Kermán városa. Összesen tizenhárom város tartozik a megyéhez: Kermán, a megye székhelye, Anduhdzserd, Bágin, Csatrud, Ehtijárábád, Golbáf, Dzsupár, Kázemábád, Máhán, Mohiábád, Rájen, Sahdád illetve Zangiábád. A megye lakossága több, mint 900 000 fő.[1] A megye hat kerületet foglal magába, amely a Központi kerület, Máhán kerület, Csatrud kerület, Sahdád kerület, Golbáf kerület, illetve Rájen kerület.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Census of the Islamic Republic of Iran, 1385 (2006) (angol nyelven) (Excel). Iráni Iszlám Köztársaság. [2011. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kerman County című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.