Kenyeres Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenyeres Sándor
Életrajzi adatok
Született1949február 13. (75 éves)
Decs
Ismeretes mintüzletember
IskoláiBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Budapest Műszaki Egyetem 1969 –73, villamosmérnök

Kenyeres Sándor (Decs, 1949 –) magyar üzletember.

Életpályája[szerkesztés]

Villamosmérnöki tanulmányait 1969 és 1973 között a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. 1973-tól munkahelye a Tungsram: projektszervezés, gyártásszervezés, ipari beruházások. Amerikai és japán tanulmányutak után a Tungsram félvezetői projektjének managere.

1978-tól[forrás?] a Burginvest Rt. elnöke. Lakóparkok szervezését, finanszírozását irányítja. Nevéhez fűződik a Budai Belváros gondolata. Ennek megvalósításaként 1995-től a Mammut projektek vezetője – máig a részvénytársaság elnöke, a Mammut igazgatótanácsának elnöke.

2002-ben akadémiai[forrás?] Talentum Díjat alapított Közép-Kelet-Európa kiemelkedő tehetségű fiatal tudósai és kutatói számára.

Szakmai érdeklődési területe[szerkesztés]

Térségfejlesztést, életminőséget, környezeti minőség javítását szolgáló projektek, Magyarország regionális központ koncepció. A Corvinus Egyetem vendégprofesszora, mint a térségfejlesztési szakterület előadója.

Üzletemberi munkássága, pályája[szerkesztés]

Munkássága, befektetési projektjei közül a legfontosabbak:

  • több világ körüli tanulmányút (1990-91, 2001-02, 2009), már komoly, nemzetközileg elismert üzletemberként
  • budai belváros terve
  • Mammut bevásárló komplexum
  • Talentis program
  • EC CUP Foundation

A művészet, a kultúra és a tudományok jelentős támogatja. A közreműködésével létrejött projektek ötletgazdája, kezdeményezője és kreatív alkotója.

  • 1973-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett, as electric research engineer.
  • 1976-ban az USA-ban a Silicon Valleyben folytatta munkáját, '77-ben Japánban.
  • 1978-tól önálló üzleti pályára lépett
  • 1982-90 Fashion Designer
  • 1990-91 world wide study tour
  • 1992-95 épületek tervezése, kivitelezése (Mammut)

1995-ben startolt a budai belváros tervével (Budapest, capital of Hungary) (városközpont rehabilitáció), amelyben az üzleti vállalkozás mellett, jelentős közösségi, szociális és közfejlesztéseket is végrehajtott. Ennek részeként valósult meg a Mammut bevásárló komplexum (amely 2000-ben nyitott meg), ami egy 120.000 m2 commercial, office, entertainment and public facilities center.

2002-ben alapította meg, az akadémiai Talentum díjat, a Kárpát-medencében élő fiatal tudós tehetségek támogatására.

2003-ban a World Science Forum (Budapest) főtámogatója és előadója. Bemutatta a Talentis program keretei között megvalósuló, a közép európai Szilícium völgy megalapítását célzó projektet.

2005-ben megkezdődött a program végrehajtása, melynek eredményeként öt sikeres projekt került befejezésre.

Filantróp munkássága[szerkesztés]

Mivel üzleti pályafutását a nulláról kezdte, erős szociális kötődés fűzi a szegényebb rétegekhez, és ez végigkíséri egész életét, szakmai pályafutását és döntéseit.

2001-2002-ben újabb world wide study tourra indult és ennek eredményeként alapítja meg 2003-ban a Talentis programot. Nagyon fontosnak tartotta a közép európai tehetség és tudás projektté formálását, álláspontja szerint ez jelenti Közép Európa jövőjét.

2009-ben újabb világ körüli tanulmányútra indult, hogy megértse a világot sújtó gazdasági válság hatásait, és a jövőre adandó lehetséges válaszokat és megoldásokat. Ezt követően 2010-ben született meg az EC CUP gondolata, az eurázsiai és afrikai összefogás gondolata. Szilárd meggyőződése, hogy a három kontinens szoros együttműködése mentén képzelhető el csak sikeres közös jövő.

2011 februárjában, Londonban két kreatív alkotó társával (két világhírű professzor közreműködésével: Professzor Zoltán J. Ács és Professzor Imre B. Kovács) az ő kezdeményezésére, megalapították az EC CUP foundation-t.

Az EC CUP gondolat mentén az első projekt 2011 februárjában jött létre, amikor is a történelem során először köszöntötte Európa egy nagyszabású kulturális, művészeti eseménnyel (The Cultural Bridge China - Europe) a world wide china society-t.

Miután a három kontinens összefogásának gondolata megszületett, az EC CUP world wide kutatásai mentén, fontos volt egy megfelelő helyszín megtalálása, amely a három kontinens történelmét, kultúráját, összefogását, legjobban megjeleníti. Így esett a választás Ciprusra. A sziget spiritualitása, az elmúlt évezredek során a kultúrák találkozása, tökéletes helyszínt kínál az EC CUP vízió, a három kontinens harmonikus együttműködésének megvalósítására.