Kenny Acheson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenny Acheson
Született1957. november 27. (66 éves)
Cookstown
Állampolgárságabrit
Foglalkozása
  • autóversenyző
  • Formula–1-es versenyző
A Wikimédia Commons tartalmaz Kenny Acheson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kenneth Henry Acheson (Cookstown, 1957. november 27. –) angol autóversenyző.

Korai évek[szerkesztés]

Édesapja egy Ulsteri cég tulajdonosa aki versenyzett motorversenyzőként illetve Formula Ford versenyautókkal. 1976-ban kipróbálta az apja Crossle versenygépét és mivel egész jól ment vele,így elindult a helyi bajnokságban is amit 1977-ben megnyert.

1979-ben már Angliában versenyzett a Formula Ford bajnokságban ahol két év alatt 29 futamon győzedelmeskedett az RMC csapat színeiben.

1980-tól már a Formula 3-ban indult egy öreg Ralt versenyautóval, de így is 3 futamon győzedelmeskedett. 1981-ben már a Murray Taylor Racing-gal versenyzett amivel az utolsó futamig bajnok esélyes volt, de a végén egy kis hiba miatt Stefan Johanssonnal szemben alul maradt.1982-ben már az Európa Bajnokságon indult és a hetedik helyet szerezte meg. 1983 elején már Maurer csapatban látjuk,de a szezont nem fejezi be.

Formula–1[szerkesztés]

Kenny a John MacDonald féle RAM March versenyautóval kötött szerződést az RMC támogatásával. A brit nagydíjtól kezdve próbálkozott az indulók közé kerülni, de az adott technika ezt csak a dél-afrikai nagydíjon engedte, ahol is 6 kör hátránnyal a 12. helyen végzett.

Az 1984-es évben nem versenyzett,csak egy évre rá Manfred Winkelhock halálos balesete után kapott ismét lehetőséget. A rettentő gyenge RAM 03 Hart motoros versenygéppel az Osztrák és Olasz futamokon tudott elindulni,ahol sajnos eredményeket nem ért el a motor meghibásodása miatt.

Teljes Formula–1-es eredménysorozata[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Helyezés Pont
1983 RAM Automotive Team March BRA USW FRA SMR MON BEL DET CAN GBR
NK
GER
NK
AUT
NK
NED
NK
ITA
NK
EUR
NK
RSA
12
- 0
1985 Skoal Bandit Formula 1 Team BRA POR SMR MON CAN DET FRA GBR GER AUT
Ki
NED
NK
ITA
Ki
BEL EUR RSA AUS - 0

Későbbi évek[szerkesztés]

Ebben(1984) az évben ellátogatott az amerikai CART bajnokságban. Nevezett az Indy 500as futamra de nem jutott az indulók közé,majd még további három futamon próbálkozott de vajmi kevés sikerrel. A következő évben kipróbálta a Formula 3000-es sorozatot Zeltwegben Eddie Jordan egyik versenyautójával, de itt sem ért el semmilyen eredményt. Ezekben az években csak Japánban versenyzett az ottani szériában illetve ott is élt.

Csak 1988-ban tért vissza, hogy indulhasson Le Mansban egy Sauber-Mercedessel, bár ekkor még nem volt sikeres. A következő évben már teljes szezonban indult Mauró Baldi társaként és két futamot megnyertek.A 90-es évek elején csak Le Mans-ban indult,hol Nissan hol Jaguar hol pedig Toyota verseny gépekkel. Egészen 1995-ig versenyzett itt. 1996-ban a Daytona 24 óráson indult ahol egy rettenetesen nagy baleset után saját maga szállt ki Lister Storm gépéből.

Manapság Bradford-upon-Avon-ban él feleségével ahol egy közös vállalkozást üzemeltetnek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kenny_Acheson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]