Kele János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kele János
Született1991. szeptember 20. (32 éves)
Karcag
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapolitikus, közgazdász, sportújságíró
IskoláiDebreceni Egyetem
Politikai pályafutása
PártMomentum Mozgalom
A Momentum Mozgalom elnökségi tagja
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2022. május 29.
SablonWikidataSegítség

Kele János (Karcag, 1991. szeptember 20. –) magyar politikus, közgazdász, fejlesztéspolitikai szakember és futballszakíró. 2022 júniusa óta a Momentum Mozgalom elnökségi tagja.

Tanulmányai[szerkesztés]

Felsőfokú tanulmányait a Debreceni Egyetemen kezdte, ahol 2016-ban végzett nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon. Tanulmányai mellett csatlakozott a Debreceni Egyetemi Közgazdász Szakmai Műhely (DEX Műhely) nevű diákszervezethez, amelynek 2012 és 2013 között elnöke is volt, illetve gazdasági témákban rendszeresen publikált az Egyetemi Élet című lapba. 2014 őszén megnyerte a Negotiation Moot nevű országos Európai Uniós tárgyalási szimulációs versenyt, amelynek köszönhetően gyakornokként dolgozhatott a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

Hobbiként kezdett sportújságírással foglalkozni, majd 2011-től kezdődően folyamatosan jelentek meg cikkei az online sajtóban. Nagyobb publicitást elsősorban futballmérkőzésekről írott, taktikai fókuszú elemzései kaptak. 2015-ben megalapította a Cold Rainy Nights in Britannia névre keresztelt fociblogot, amely gyorsan az angol futball hazai szerelmeseinek egyik kedvencévé vált. A blog főszerkesztőjeként műsorvezetője volt az angol bajnokság eseményeit hétről-hétre feldolgozó Közös Albion c. podcastnak, 2016-18 között pedig meghívott szakértőként a Premier League-mérkőzések magyarországi televíziós közvetítéseiben is közreműködött.[2]

Kele volt a főszerkesztője Magyarország első, kizárólag digitális formátumban megjelenő focis bookazine-jának, amelyet Leshatár névre kereszteltek. A kiadványból végül három, egyenként nagyjából százoldalas szám jelent meg.[3]

2017-ben az ország egyik leglátogatottabb internetes portáljánál, a 24.hu-nál lett külsős szerző. Főként Bajnok Ligája-találkozókat és a magyar válogatott meccseit elemezte, de a 2018-as világbajnokság alatt napi rovata is volt a lapban. Mészáros Ábel futballszakíróval közösen a 444.hu-n is vezetett blogot az oroszországi focivébé ideje alatt, majd ketten együtt Gólra Játsszák! néven megalapították a magyar futballsajtó első előfizetéses modellben működő elemzői site-ját is. Kele ezzel párhuzamosan a 24.hu focis podcastja, a Ziccer házigazdája és műsorvezetője is volt, 2021-ben pedig állandó szerzője lett a Centrál Média Sport24 nevű, előfizetőknek készített termékének.

2019-ben egyik alapítója az Unibet Magyarország YouTube-csatornájának, az Esélylesők című műsor állandó szereplője. A csatornától 2020 augusztusában távozott.

2021 áprilisában a Partizán bejelentette, hogy Kele műsorvezetőként csatlakozik a YouTube-csatornához, ám a két fél együttműködése mindössze néhány adás elkészítésére korlátozódott.

Szakmai pályája[szerkesztés]

Az egyetem elvégzése után a Miniszterelnökség európai uniós források felhasználásáért felelős helyettes államtitkárságán kezdett dolgozni, ahol a gazdaságfejlesztési és innovációs programok értékelésért felelt. 2018-ban osztálya átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Itt töltött időszaka alatt elemzőként tagja volt a magyar kohéziós borítékról szóló tárgyalásokat támogató szakértői csapatnak.

2021 januárjától a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány általános-, majd projektigazgatója.[4][5] Kinevezését követően a szervezet elindította a Smart Budapest Ötletversenyt, majd ebből kinőve a Smart Budapest Programot, 2022 októberében pedig megrendezte az I. Smart Budapest Fórumot. A Közalapítvány emellett mikrovállalkozások nonprofit hitelezésével és mentorációjával is foglalkozik.[6]

Sportújságírás[szerkesztés]

A 2007-es Copa América keltette fel az érdeklődését a blogolás iránt. Ekkor ismerkedett meg komolyabban a szakmával az Index Nou San Trafford (NST) címet viselő fociblogjának hála. Itt tanulta meg, hogyan kell blogolni szakszerűen sport tematikában. Kezdetben fórum bejegyzéseket írogatott, majd 2011-től kezdődően a hatharom.hu internetes oldal külső szerzője volt, egészen 2015-ig. Ugyanebben az évben alapítója és főszerkesztője lett a Cold Rainy Nights in Britannia nevű blognak, annak 2019-es megszűnéséig.

2016 augusztusában a TV2-csoporthoz tartozó Spíler TV-nél lett vendégszakértő a Premier League mérkőzéseinél, egészen a 2018-as 2Rule kirúgási botrányáig.[7]

2Rule botrány[szerkesztés]

2018 májusában Mészáros Lőrinc a Magyar Sportmárka Zrt. cég bejegyzett márkájaként levédette a 2Rule elnevezést[8], majd a frissen létrehozott sportszergyártóval azonnal szerződést kötött három akkori NB I-es futballcsapat, illetve a Magyar Vívó Szövetség.[9] Ezek után 2Rule a nyár egyik legfontosabb és leginkább megosztó témája lett, főként tulajdonosának személye, illetve a valós teljesítmény nélkül elnyert szerződéseik okán.

A kibontakozó közéleti vitában Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője terjedelmes cikkben védte meg a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló márkát.[10][11] Kele János ezt követően egy Facebook-bejegyzésben részletesen reagált a Szöllősi György által megfogalmazottakra, pontról pontra cáfolva annak főbb állításait.[12][13] Bejegyzésében és a 444.hu-nak adott interjújában meglehetősen egyértelmű látleletet fogalmazott meg a magyar futball és a politika kapcsolatáról: "Ez is arról szól, mint az egész magyar futball: az egyik oldalán bemegy a közpénz ebbe a rendszerbe, történik vele valami és a másik oldalon kimegy, és az valakinek a magánhaszna lesz - jelen esetben Mészáros Lőrinc magánhaszna."[14]

Az ügy nagy port kavart a nyilvánosságban, hiszen Kele ekkoriban a kormánypárttal jó kapcsolatot ápoló vállalkozók által tulajdonolt TV2-csoport érdekeltségébe tartozó Spíler TV állandó szakértőjeként dolgozott.[15] Néhány nappal később Hetthéssy Zoltán, a Spíler TV akkori vezetője közölte Kelével, hogy a csatorna nem vele képzeli el a folytatást a következő szezontól.

A sajtóban cancel cultureként hivatkoztak az esetre,[16] különösen azután, hogy 2021-ben Hrutka Jánost is elbocsátották a Spílertől,[17][18] mert kiállt Gulácsi Péter mellett, aki nyíltan támogatta a Család az Család nevezetű civil kezdeményezést.[19]

Politikai pályája[szerkesztés]

2017-ben lépett be a Momentum Mozgalomba, ahol leginkább különféle szakpolitikai munkacsoportokban dolgozott, vagy tanácsokkal segítette a párt egyes politikusait.

Miután 2020 végén megszűnt köztisztviselői jogviszonya az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, nyíltabban tudott foglalkozni pártpolitikával.

2021 nyarán a Momentum budapesti tagjai beválaszották a párt legfőbb döntéshozó szervébe, a Küldöttgyűlésbe.

A Momentum az egyesült ellenzék részeként ugyan a 2022-es parlamenti választásokon kétharmados arányban alulmaradt a kormányzó erőkkel szemben, ám a párt története során először bejutott az Országgyűlésbe, és frakciót alapíthatott. Ezt követően Kelét a Momentum 2022 májusi tisztújításán elnökségi taggá választotta a párt Küldöttgyűlése.[20]

Érdekességek[szerkesztés]

Kele gimnazistaként tagja volt iskolája bolgár néptánccsoportjának, a Biljana Táncegyüttesnek. A bolgár kultúrához való kötődéséről a köztelevízió Rondó című nemzetiségi műsorában beszélt.[21]

A Biljana Néptáncegyüttes 2017-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat kapott a hazai bolgárok identitástudatának erősítése és hagyományos kultúrájuk megőrzése érdekében végzett munkájáért.[22]

Iskolás évei alatt versenyszerűen úszott, elsősorban hát- és gyorsúszásban voltak jó eredményei, 2006-ban országos diákolimpiát nyert a karcagi gyorsváltó tagjaként, illetve egyéniben ezüstérmet szerzett hátúszásban.[23]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kele János LinkedIn oldala
  2. Futball és tudomány – interjú Kele János szakértővel – TudományON (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2018. május 8.)
  3. Ez a Leshatár minden csatár álma (magyar nyelven). Rangadó, 2017. augusztus 25. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  4. Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány - Nyitóoldal
  5. Budapesti Enterprise Agency - Homepage
  6. Kele János - Az okos város ökoszisztéma intézményi alapjai
  7. HAON - A foci a legfontosabb nem fontos dolog. HAON - A foci a legfontosabb nem fontos dolog, 2020. május 26.
  8. Attila, Ághassi: A magyar válogatottat is Mészáros Lőrinc öltözteti? (magyar nyelven). index.hu, 2018. május 16. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  9. Bence, Jávor: Mészáros sportmárkájára vált három csapat az NB I.-ben (magyar nyelven). index.hu, 2018. július 18. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  10. Zrt, HVG Kiadó: Gyerekmunka és ipari tolvajlás – briliánsan védi meg a 2rule-t a Nemzeti Sport (magyar nyelven). hvg.hu, 2018. július 30. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  11. GYÖRGY, SZÖLLŐSI: A 2Rule-ról – Szöllősi György publicisztikája - NSO (magyar nyelven). NSO.hu, 2018. július 29. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  12. Zrt, HVG Kiadó: Ízekre szedték a Nemzeti Sport 2rule-t védő cikkét (magyar nyelven). hvg.hu, 2018. július 30. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  13. Kele János cáfolata a Szöllősi György által leírtakra, 2018. július 30. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  14. A magyar cancel culture: úgy rúgnak ki, hogy mindenki értse. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  15. Zrt, HVG Kiadó: Rossz szót mondott Mészáros Lőrinc sportmárkájára, lapátra tette a TV2 csoport (magyar nyelven). hvg.hu, 2018. augusztus 6. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  16. Nehéz kimagyarázni, miért most rúgták ki Hrutkát, de az üzenete világos (magyar nyelven). telex, 2021. március 23. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  17. Hrutkát kirúgták a Spíler TV-től, miután kiállt Gulácsi mellett (magyar nyelven). Blikk, 2021. március 19. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  18. Megvált a Spíler TV Hrutka Jánostól, miután pár hete kiállt Gulácsi Péter mellett (magyar nyelven). telex, 2021. március 19. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  19. Gulácsi Péter is kiáll a szivárványcsaládok mellett (magyar nyelven). telex, 2021. február 23. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  20. MEGALAKULT A MOMENTUM ÚJ ELNÖKSÉGE. [2023. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 29.)
  21. Kele János interjúja a Rondó című műsorban (részlet) (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  22. Kormányzati elismerés a nemzetiségi kultúra gyarapítóinak | Nemzetiségek.hu (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 6.)
  23. Úszás - Diákolimpia, országos döntők - NSO (magyar nyelven). NSO.hu, 2006. március 14. (Hozzáférés: 2023. február 6.)

További információk[szerkesztés]