Ugrás a tartalomhoz

Kal-Koritnica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kal-Koritnica (Cal-Coritenza)
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióGoriška
KözségBovec
Rangfalu
Irányítószám5230
Népesség
Teljes népesség131 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság460,4 m
Terület7,87 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 20′ 12″, k. h. 13° 34′ 42″Koordináták: é. sz. 46° 20′ 12″, k. h. 13° 34′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kal-Koritnica témájú médiaállományokat.

Kal-Koritnica (olasz nyelven: Cal - Coritenza) falu Szlovéniában, a Goriška statisztikai régióban Bovec község területén. A faluban található egy emlékmű, amely a második világháború során az egyik legvéresebb harc során elesett partizánoknak állít emléket. Ez 1943. április 26-án történt, amikor is az olasz csapatok bekerítették az ott összegyűlt partizánokat a Golobar alpesi legelő környékén és 42 katona életét vesztette a kereszttűzben. Holttesteiket először ott temették el, ahol ma az emlékmű áll, majd később átszállították földi maradványaikat Bovecbe, ahol a helyi temetőben egy tömegsírban helyezték őket végső nyugalomba.[2]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kal–Koritnica című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Slovenian Tourist Board site