Kürti Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kürti Sándor
Született1947. szeptember 8. (76 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaüzletember
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Kürti Sándor (Budapest, 1947. szeptember 8. –) Széchenyi-díjas üzletember, a Kürt Zrt. elnöke, tulajdonosa.

Életpályája[szerkesztés]

1971-ben szerzett vegyészmérnöki, 1975-ben rendszermérnöki diplomát. 1985-ig a Dunai Kőolajipari Vállalatnál technológiai folyamatok automatizálásával foglalkozott.

1989-ben alapította meg testvérével, Kürti Jánossal a KÜRT Kft.-t, mely kezdetben mágneses adattárolók (mágneslemezek, winchesterek) javítására szakosodott. 1990-ben a KÜRT Alapítványi Gimnázium létrejöttéhez nyújtott anyagi támogatást. 1994-ben az adatmentési (sérült mágneses adattárolókról való adat-helyreállítási) technológiáért a KÜRT elnyerte az Innovációs Nagydíjat. 1996-ban létrehozta a Cigányszármazású Gyerekek Oktatási Alapítványát. 1997 óta informatikai biztonsági technológiák kidolgozásával foglalkozik. 1998 óta a KÜRT Computer Rendszerház Rt. (jelenlegi nevén: KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.) elnöke.

2000-ben megválasztották az Informatikai Vállalkozások Szövetsége alelnökének. 2001 óta tagja a Veszprémi Egyetem Tanácsadó Testületének. 2002-ben cége elnyerte a Budapest Klub Alapítvány által létrehozott Üzleti, etikai díjat és a XI. Innovációs Nagydíj Pályázaton a KÜRT az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Innovációs Díját nyerte el. 2004-ben tagja lett a Magyar Mérnökakadémiának, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége elnökségi tagjává választotta, a KÜRT Rt. elnöke lett. 2005-ben az Európai információ-, és hálózatbiztonsági ügynökség (ENISA) szakértői szervezete (PSG) tagjának választotta, a KÜRT elnyerte a Családbarát munkahely díjat, nemzetközi felmérésében a KÜRT bekerült a Legjobb Munkahelyek közé. 2006-ban a Közép-Európai Egyetem (CEU) elnökségébe választották, a Veszprémi Egyetem Gazdasági Tanácsának elnökévé választották.

Kötetei[szerkesztés]

  • Egy hungarikum születése. Kürti Sándorral beszélget Dutka Judit; Kairosz, Bp., 2014 (Magyarnak lenni)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]