Köcski Margit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köcski Margit
Született1945. december 26. (78 éves)[1]
Bakonyjákó[1]
Állampolgárságamagyar
HázastársaGarai László
Foglalkozása

SablonWikidataSegítség

Köcski Margit (Bakonyjákó, 1945. december 26. –) magyar szociálpszichológus. A pszichológiai tudományok kandidátusa (1981).[2]

Életpályája[szerkesztés]

Munkássága[szerkesztés]

Figyelemmel kísérte (Garai Lászlóval együtt) a gyerekek társadalmi pozícióinak differenciálódását a tágabb családi struktúrában, izomorfizmust talált e struktúra és a beszéd struktúrája között. A hagyományos technikát, a gyermek felnőttek és a gyermekek mintáinak utánzásának megfigyelését a szándékos utánzás megfigyelésével egészítette ki, figyelembe véve a szociális helyzetben egymást kiegészítő pozíciókat. Kimutatta, hogy az utánzás tárgya gyakran nem az egyén, hanem egy-egy egyénközi kapcsolat: ahogy a gyermekkel bánik a pedagógus, az orvos, az osztály felnőtt tagja stb. úgy bánik a gyermek a babájával, játszótársával stb. ezekben az utánzó aktusokban alakul ki a gyermekekben a legkülönbözőbb szigorú (logikai-matematikai, nyelvi, erkölcsi stb.) kapcsolati struktúrák kezelésének képessége.

Művei[szerkesztés]

  • A kortársak és a testvérek szerepe az identitás fejlődésében (Budapest, 1993)
  • "Egyedüli példány"! - Az individualitás geneziséről (1995)
  • A szociális kategorizáció és az identitásképzés kapcsolatáról (1996)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Кечки, Маргит című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Köztestületi tagok 2009. Szerkesztette: Tolnai Márton. Budapest, Magyar Tudományos Akadémia, 2009.