Jocelyne (énekes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jocelyne
Életrajzi adatok
Született1951. augusztus 14.
Tunézia Tunisz
Származásfrancia
Elhunyt1972. június 25.(20 évesen)
Bry-sur-Marne
SírhelyCimetière de Pantin
Pályafutás
Műfajokyé-yé, pop
Hangszerének
Tevékenységénekes
SablonWikidataSegítség

Jocelyne (születési nevén Jocelyne Esther Journo (Tunisz, 1951. augusztus 14.1972. június 25.) francia énekesnő, aki rövid élete dacára beírta a nevét a francia könnyűzene történetébe, a yé-yé irányzat egyik kedvelt képviselőjeként.

Pályája[szerkesztés]

Jocelyne alig múlt tízéves, amikor berobbant a francia könnyűzenei életbe: mindössze 12 és fél esztendős volt, amikor megjelent első lemeze, 1964 februárjában. A zenekedvelők azonnal felfigyeltek rá, elsősorban kitűnő ritmusérzéke és jellegzetes hangja miatt, amiért már abban az időben elkezdték Brenda Leehez hasonlítani, aki akkoriban már befutott sztár volt Amerikában. [A Jukebox magazin 2002 júniusi számában megjelent visszaemlékezés szerint először a Salut les copains rádióműsorban nevezték «a francia Brenda Lee»-nek, amit aztán rengetegen átvettek tőlük.]

Az igazi siker a második lemezével érkezett el a számára, néhány hónappal az első lemezt követően, 1964 júniusában, amelyen valóban elénekelt két Brenda Lee-slágert is, francia szöveggel (Lonely Lonely Lonely Me, franciául Le dimanche et le jeudi, illetve a Heart In Hand, franciául J'ai changé de pays). A következő két évben négy további lemeze jelent meg Franciaországban, tovább növelve népszerűségét.

1967-ben úgy döntött, hogy megpróbálja népszerűségét Kanadában, Québecben is kamatoztatni, ezért átköltözött a tengerentúlra. Eközben azonban Franciaországban elkezdtek elfeledkezni róla, így amikor 1970-ben visszatért, újból meg kellett hódítania a közönséget. Karrierjének kibontakoztatására azonban már nem jutott ideje: 1972. június 25-én tragikus hirtelenséggel elhunyt egy motorbalesetben (ekkor még a 21. életévét sem töltötte be). Épp ebben az időszakban rögzítette lemezre a My Way című közismert dal egy nagyon eredeti változatát (Jean-Claude Vannier feldolgozásában, Michel Bernard zenei rendezésében), illetve Alain Bashung és Michel Bernard Qui la nuit című számát.[1] Ez a két dal szerepelt az utolsó kislemezén, ami már pusztumusz jelent meg az emlékére, nem sokkal a halálát követően.

Diszkográfia[szerkesztés]

Pályája során kislemezt adott ki Franciaországban, 1964 és 1966 között, majd még további kettőt (a Québecből való visszatérését követően), 1970 és 1972 között.

Egyetlen nagylemeze Jocelyne címmel jelent meg, 1965 januárjában, ez az alábbi dalokat tartalmazta:

  1. Les Garçons
  2. Le Ciel ne lui a rien donné
  3. On prétend que j'ai pleuré
  4. La la la la la
  5. Quelqu'un d'autre
  6. Elle me l'a volé
  7. Exodus
  8. Nitty Gritty
  9. Le Dimanche et le jeudi
  10. J'avais un grand ami
  11. À la fin tu gagneras
  12. J'ai changé de pays

Halálának harmincadik évfordulójára, 2002 januárjában egy válogatásalbum (dupla CD) is megjelent a valaha rögzített dalaiból, a «Twistin The Rock» sorozat 19. darabjaként; ezen sorrendben az alábbi dalok szerepeltek:

  • CD 1:
  1. Il a tout pour lui
  2. Je suis seule
  3. La vie c'est bon
  4. Non plus comme avant
  5. Le dimanche et le jeudi
  6. J'ai changé de pays
  7. Il sera à moi
  8. Pourquoi ?
  9. Les garçons
  10. Où serons-nous demain ?
  11. La la la la la
  12. Oui j'ai peur
  13. Nitty gritty
  14. Exodus
  15. On prétend que j'ai pleuré
  16. Le ciel ne lui a rien donné
  • CD 2:
  1. Quelqu'un d'autre
  2. Elle me l'a volé
  3. J'avais un grand ami
  4. À la fin tu gagneras
  5. Chaque fois que je rêve
  6. Oui je crois à la vie
  7. Tu n'as pas de cœur
  8. C'est le moment
  9. Regarde-moi
  10. Mais ça valait la peine
  11. Moi je veux croire à l'amour
  12. Et je t'ai vu
  13. Chantons plus fort
  14. J'ai oublié
  15. Reviendra-t-il encore
  16. Allez pleurer sans moi

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Site de Michel Bernard, compositeur. [2010. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jocelyne című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]