I. Szelamet Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Szelamet Giráj
١ سلامت كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1608 1610
ElődjeToktamis Giráj
UtódjaDzsanibek Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1556
Elhunyt1610 (54 évesen)
NyughelyeBahcsiszeráj
ÉdesapjaI. Devlet Giráj krími kán
Testvére(i)
GyermekeiAzamat
Mubarek
Bahadir
Iszlám
Szafa
Kirim
Mehmed
Adil
SablonWikidataSegítség

I. Szelamet Giráj (krími tatár: I Selâmet Geray, ١ سلامت كراى), (15561610) krími tatár kán.

Szelamet I. Devlet Giráj kán fia volt. Bátyjai, II. Mehmed és Alp konfliktusában az utóbbi oldalán állt. Mikor Gázi bátyja kivizsgálta Mehmed halálának körülményeit, megvallotta bűnét és a kán megbocsátott neki, azonban rövidesen menekülnie kellett a Mehmed-párti Manszur-klánbeliek bosszúja elől.

Miután II. Gázi elűzte majd megölette Fetih Girájt, Szelametet tette meg kalgának. A kán könyörtelen tisztogatásai miatt Szelamet hamarosan Törökországba költözött. Ott belekeveredett a Kara Jazidzsi-féle felkelésbe, ezért annak leverése után a Héttoronyba zárták, ahol hét évet raboskodott.

II. Gázi 1608-as halála után a szultán egy kevésbé független vezetőt látott volna szívesen a krími kánság élén, és Szelametet nevezte ki Gázi legidősebb fia, Toktamis helyett. Szelamet unokaöccseit, Mehmedet és Sahint nevezte ki kalgának és núreddinnek, akik azonban egy évvel később összeesküvést szerveztek ellene és amikor ez kiderült, elmenekültek a Krímről. Ettől eltekintve különösebb konfliktusok nélkül, a klánok vezetőivel kiegyezve uralkodott. Sok fia közül később többen is krími kánok lettek.

Szelamet Giráj 1610-ben, kétévnyi uralkodás után halt meg. Bahcsiszerájban temették el, de sírja nem maradt fent.

Források[szerkesztés]

  • Олекса Гайворонский «Созвездие Гераев». — Симферополь, 2003

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Селямет I Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Toktamis Giráj
Krími kán
16081610
Következő uralkodó:
Dzsanibek Giráj