Huszár Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huszár Pál
Született1941. június 26. (82 éves)
Várpalota
Elhunyt2024. április 28. (82 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaegyetemi tanár,
műfordító
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1964)
KitüntetéseiApáczai Csere János-díj (1986)[2]
SablonWikidataSegítség

Huszár Pál (Várpalota, 1941. június 26. –) magyar egyháztörténész, műfordító, tanár.

Élete[szerkesztés]

Másfél éves korában meghalt az édesapja, így az öt félárva gyermek felnevelése édesanyjukra hárult.

Tanulmányai és tanári pályája[szerkesztés]

Nagy hatással volt rá Dr. Fejes Sándor, néhai lelkésze és hittantanára, hiszen általa válhatott reformátussá, magyarrá és értelmiségivé. Olyan lelki-szellemi értékeket kapott tanára közvetítéseként az Úrtól, "amelyeket tolvaj el nem orozhat, tűz meg nem égethet, rozsda meg nem emészthet, múló idő meg nem kevesbíthet"-fogalmazott a főgondnok úr.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1964-ben szerzett tanári diplomát, majd 28 évig tanított történelmet, angol, német és orosz nyelvet, latint és művészettörténetet a várpalotai Thuri György Gimnáziumban. 1992-ben meghívták a Veszprémi Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszékére. Tizenkét évig oktatta itt a német nyelvterület kultúrtörténetét német nyelven.

Presbiterisége és főgondnoksága[szerkesztés]

Több mint két évtizede a Várpalotai Református Egyházközség presbitere. Nyelvtudása révén a külkapcsolatokban segítette gyülekezete munkáját.

A Veszprémi Református Egyházmegye gondnokaként szívesen tartott előadásokat az egyházkerület gondnoki konferenciáin. Évek óta tanít a Pápai Református Teológiai Akadémián egyetemes egyháztörténetet németül. Hallgatói kérésére egy-két műfordítási kurzust is tartott, amelynek anyagát könyv formájában is kiadták. Fontosnak tartja az egyházi iskolák létrehozását és támogatását, ezért a Dunántúli Református Egyházkerület iskolaügyi tanácsosa.

Könyvei[szerkesztés]

A Református Egyház zsinata életre hívta az Országos Kálvin Emlékbizottságot, ennek kapcsán írta meg Kálvin János életét és reformátori tevékenységét.

Nyugdíjazása óta több kötetet fordított németről magyarra, illetve magyarról németre a Kálvin Kiadó számára. Írásaival is igyekszik segíteni a református egyház tevékenységét. A Pápai Református Teológiai Akadémia eddig négy kötetét jelentette meg. Több tanulmányát közölték a református egyház hivatalos folyóiratai, a Confessio és a Református Egyház.

Gondolatai főgondnoki tisztéről[szerkesztés]

"Egyházkerületi főgondnoki tisztségemet megtisztelő szolgálatnak tekintem. Hálával, keresztyéni alázattal szeretném Isten országa ügyét – az ő segedelmével – hűséges sáfárként szolgálni. Hittel hiszem, hogy a zsinat-presbiteri alapelv szellemében mi, nem lelkészek is – éppen lelkészeink tevékenységének céltudatos segítésével – hasznos szolgálói lehetünk egyházunknak."

Díjai[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

  • A várpalotai evangélikus, református és római katolikus egyházközség története 1850 és 1950 között; Krúdy Gyula Városi Könyvtár, Várpalota 2000
  • Egy hűséges sáfár és talentumai r. Fejes Sándor várpalotai lelkészünk (1952-1980) emlékezete; PRTA, Pápa 2003 (Pápai eperfa könyvek)
  • Dr. Fejes Sándor prédikációinak gyűjteménye; hagyatékból vál., szerk., bev., jegyz. Huszár Pál; PRTA, Pápa, 2004 (Pápai eperfa könyvek)
  • Történelmi háttérrel az egységes Európáért. Habsburg Ottó közéleti tevékenységéről; Faa Produkt, Veszprém, 2004
  • Kálvin János élete, teológusi, reformátori és egyházszervezői munkássága, 1509-1564; Kálvin, Bp., 2009
  • A fordításról. Elméleti tanácsok és gyakorlati ötletek a Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatóinak; PRTA, Pápa 2008 (Pápai eperfa könyvek)
  • A Lovasi Református Egyházközség története; PRTA, Pápa 2011 (Pápai eperfa könyvek)
  • Kálvin János tanításából. Tanulmányok, előadások a nagy genfi reformátor írásba foglalt gondolatairól; előszó Steinbach József; PRTA, Pápa, 2011 (Pápai eperfa könyvek)
  • A presbiteri tisztségről; Kálvin, Bp., 2013

Források[szerkesztés]

  1. Elhunyt Huszár Pál
  2. https://resolver.pim.hu/auth/PIM133879, Huszár Pál, 2022. augusztus 21.