Hollókői katolikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hollókői katolikus templom
TelepülésHollókő
Cím3176 Hollókő, Kossuth utca–József Attila utca sarka
Építési adatok
Rekonstrukciók évei1980 körül
Felhasznált anyagokfa és vályog
Hasznosítása
Felhasználási területkatolikus templom
Elhelyezkedése
Hollókői katolikus templom (Magyarország)
Hollókői katolikus templom
Hollókői katolikus templom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 59′ 51″, k. h. 19° 35′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 59′ 51″, k. h. 19° 35′ 30″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Hollókői katolikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hollókő kicsiny fatornyos római katolikus templomát 1889-ben közadakozásból építtette a falu lakossága. A mai katolikus templom Tours-i Szent Márton püspökről kapta nevét. A plébániája azonban már 1342 óta létezik. A templom helyreállítása 1980-ban fejeződött be.

Az épületről[szerkesztés]

A falut György nevű papja kapcsán említik először írásban. Temploma szabadon, közvetlenül a lejtős út szélén áll. Egyszerű, hosszúkás, téglalap alaprajzú, vályoggal vegyes terméskőből épült. A templom hajóját zsindellyel fedett nyeregtető borítja. A falu templomot épített az 1862-ben már itt állt gúlasisakos toronyhoz. A harangtorony a korábbi templom dongaboltozatú szentélye fölött emelkedik, nyugat felé hajót építettek hozzá, ezáltal a szentély a templom előterévé alakult. A torony földszintje, a jelenlegi templom bejárata vízszintes záródású, belül nyomott csúcsívvel kapcsolódik a hajóhoz.

A keleti homlokzat előtt álló torony földszintje kőalapozású, kisméretű vályogtéglából, emelete fából épült, szintenként keskenyedő, zsindelyezett deszka eresz-párkányokkal, félkörívvel záródó zsalus ablakokkal. A restaurált Szent Márton oltárkép, a Pieta, és a népi ihletésű fából készült Krisztus. A Szent Márton védelmébe ajánlott épület 1990-ben zsindelytetőt, karzatot, és egységes stilizált berendezést kapott.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]