Hit Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hit Csarnok
TelepülésBudapest
Elhelyezkedése
Hit Csarnok (Budapest)
Hit Csarnok
Hit Csarnok
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 10″, k. h. 19° 08′ 58″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 10″, k. h. 19° 08′ 58″
SablonWikidataSegítség

A Hit Park néven nevezett terület Budapest X. kerületében fekszik, és a Hit Gyülekezete fő összejöveteli helyének, a Hit Csarnoknak nyújt otthont.

Hit Csarnok[szerkesztés]

A Hit Csarnok, mely Budapest egyik legnagyobb többfunkciós, fedett létesítménye, 1998 októberében nyitotta meg kapuit. A másfél milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres objektum elsősorban a Hit Gyülekezete hitéletét szolgálja, emellett azonban kiválóan alkalmas sportversenyek és kulturális események lebonyolítására is.

Története[szerkesztés]

A Gyülekezet 1994 novemberében vásárolta meg a Pietra Épületkerámia Rt.-től a X. kerület, Gyömrői út 63-65. szám alatti, négy és fél hektáros ingatlant, melyen korábban két téglaégető gyárcsarnok üzemelt. 1996. elején a közösség és alapítványa a beruházás lebonyolítására létrehozta a H&H Projects Kft.-t. Az eddig csak bérleményekben létező gyülekezet egyhetes ünnepi istentisztelet-sorozattal 1998 októberében vette birtokba országos centrumát.[1]

Az épület elkészülte nemzetközi viszonylatban is komoly elismerést váltott ki, hiszen a Hit Csarnok Európa legnagyobb pünkösdi-karizmatikus istentiszteleti helye lett.[forrás?] A Hit Park névre keresztelt terület legnagyobb létesítményében 3400 ülőhely található a lelátókon, a több mint két kosárlabdapálya méretének megfelelő, 2800 négyzetméteres küzdőtéren pedig körülbelül 4500 szék fér el. A többlépcsős beruházás első szakasza részben saját forrásból, részben bankhitelből valósult meg. Az első ütemben készült el a több, mint 7000 főt befogadni képes, teljes egészében légkondicionált csarnok, valamint az azt övező parkosított terület, amely 1000 fölötti parkolóhellyel rendelkezik. A beruházás második ütemében készült el a 3800 négyzetméteres, tribünnel ellátott, 1200 fő befogadóképességű Akadémia Csarnok előadótermekkel, irodákkal, díszteremmel.

Környezet[szerkesztés]

A Hit Park beruházása ösztönzően hatott szűkebb és tágabb környezetére, így az úgynevezett „barnamezős”, azaz már nem, vagy alig használt ipari területek megújításában. A Hit Park átadását követően a Gergely utcában egy kulturált lakópark és rekreációs központ épült. A Gergely utcában és a Sibrik Miklós úton található elhagyatott, parlagon heverő ipari területeken sorra épültek a szupermarketek. A kihalt és nem túl biztonságos környék megtelt élettel és a közbiztonság is kedvezően változott.

A Hit Park adatai[szerkesztés]

Összterület: 7,8 hektár

Hasznos alapterület: 22.100 négyzetméter

Hit Csarnok (I. Csarnok): 10.700 négyzetméter

Akadémia Csarnok (II. Csarnok): 4000 négyzetméter

III. (felújítás alatt álló) Csarnok: 3400 négyzetméter

IV. Csarnok: 4000 négyzetméter

Hit Csarnok befogadóképessége: 7000 fő

Akadémia Csarnok befogadóképessége: 1200 fő

A csarnokok megnyitásának időpontja, műszaki átadás: 1998. szeptember 7.

Tervező: Ripszám János

Kivitelező: Sió-Bau Kft.

Kihasználtság: évi 260 rendezvény

Látogatottság: évi 800 000 fő

Külsős rendezvények: kiegészítő jelleggel, a szabad kapacitás függvényében: vállalati konferenciák, kiállítások

Üzemeltető: H&H Projects Kft.

A rendezvényeket 25 fős állandó személyzet és hetente több száz alkalmi segítő szolgálja ki

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elkészült a Hit Csarnok | Hetek Közéleti Hetilap (magyar nyelven). Hetek Közéleti Hetilap. [2018. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 10.)