Herendi Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herendi Mária
Született1930január 12. (94 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaGarics János
Vass Lajos[1]
Patassy Tibor
Foglalkozásaszínész
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Főiskola (-1954)
Színészi pályafutása
Híres szerepeiLujza Friedrich Schiller: Ármány és szerelem
Jourdainné Molière: Az úrhatnám polgár
Tóth Flóra Bródy Sándor: A tanítónő
Vojnyickaja Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi

SablonWikidataSegítség

Herendi Mária (Budapest, 1930. január 12. –) magyar színésznő.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született, 1930. január 12-én. A Zrínyi Ilona Leánygimnáziumban érettségizett 1949-ben. Makay Margitnál folytatott színitanulmányokat. Erről így emlékezett:

„…jelentkeztem a Színművészeti Főiskolára. Akkoriban háromlépcsős volt a felvételi: az első megfelelés esetén három nap bentlakásos, ahol szemináriumok és (most már tudom) „emberi megfigyelések” folytak. Harmadik lépcső: írásbeli, politikai-ideológiai kérdésekre. Ezen a megmérettetésen estem ki „túl polgári” megbélyegzéssel. Elkeseredésemben kiskaput kerestem, így jutottam Makay Margit művésznőhöz, aki meghallgatott, és elvállalt ingyen növendékének (ő akkor szintén a „nemkívánatosak” között volt). Hálás vagyok a tőle tanultakért, főleg a szép magyar beszédért!…Különböző „társadalmi” fellépések révén bekerültem statisztálni az Ifjúsági Színházba. Ott indult akkor a főiskola „távoktatása”, a Stúdió. Itt folytattam tanulmányaimat. (Tanárok többek között Vámos László, Bánki Zsuzsa, Ilosvay Katalin, Apáthi Imre és mások.) Sikeres év égi vizsga után segédszínészi szerződést kaptam. Itt, az Ifjúsági Színházban ismertem meg férjemet, Garics Jánost, akit a főiskola elvégzése után a Kecskeméti Színházba szerződtettek… Természetesen vele tartottam. A Stúdió utolsó évét és vizsgáját már ott végeztem. Elégtétel, hogy diplomámat azok írták alá, akik annak idején nem vettek fel a főiskolára. Vizsgám már „színházi előadás” volt. Schiller: Ármány és szerelem (Lujza). Színésszé léptettek elő, és következtek a jobbnál jobb szerepek.[2]

1954-ben kapott színészi diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, tanulmányait távoktatás keretében végezte 1951-től az Ifjúsági Színház stúdiójában. 1953-tól a kecskeméti Katona József Színháznál volt szerződése. 1957-től a Honvéd Művészegyüttes tagja lett. 1958-ban fellépett az Irodalmi Színpadon is. 1960-tól az Állami Déryné Színház utazó társulatával járta az országot. 1966 és 1985 között a győri Kisfaludy Színház színésznője volt. 1972 őszétől egy évadra, akkori férjével Patassy Tiborral,[3] a Veszprémi Petőfi Színházhoz szerződtek.

1999-ben nyilatkozta:

„Most festőművész férjemmel élek, a szép emlékeim, aranyos cicáim, kedves virágaim, otthonom, a nyári kertem teljesen kitöltik napjaimat.”

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Filmes szerepei[szerkesztés]

  • Csillagok változása (1976)

Források[szerkesztés]