Hassan Preisler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hassan Preisler
Hassan Preisler felolvas Brun mands byrde című könyvéből a BogForum(wd) 2013 rendezvényen.
Hassan Preisler felolvas Brun mands byrde című könyvéből a BogForum(wd) 2013 rendezvényen.
Született1969. június 12. (54 éves)
Charlottenlund(wd), Dánia
Állampolgárságadán Dán
Nemzetiségedán
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Hassan Preisler témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hassan Preisler (Charlottenlund, 1969. június 12. –) dán író, drámaíró, rádiós műsorvezető és színész.

Szerző[szerkesztés]

Hassan Preisler 2013-ban debütált szerzőként a Brun mands byrde című regényével, amely széles körű dicséretet kapott a teljes lektori bázistól. 2013 szeptemberében megkapta Dánia legnagyobb debütáló díját, a Bodil és Jørgen Munch-Christensen debütáns díjat.[1] A könyvet számos díjra jelölték, köztük a Bogforum Debütáns-díjára és a DR Roman-díjra.[2] Két könyvet ír, amelyek 2024-ben jelennek majd meg.

Drámaíró[szerkesztés]

Hassan Preisler drámaíróként számos színháznak írt darabot, köztük az Aarhus Theatre(wd), a Malmö Stadsteater(wd), a Teatergrad, a Teater Nordkraft(wd), a Teater danskdansk és a Det Flydende Teater számára. A médiában dicséretben részesült gyakran konfliktusos és ellentmondásos alakításáért, 2018-ban pedig jelölték az Årets Reumert-re[3], mint a Kaj Munk(wd)[4] költő-papról írt darabjáért.

Ezenkívül Hassan Preisler és a díjnyertes rendező, Moqi Trolin(wd)[5] konfliktusba keveredett a Királyi Színházzal(wd)[6] a Salman Rushdie: A sátáni versek színrevitelében folytatott együttműködés miatt, amelyet a színház ismeretlen okokból visszavont a jogok átadása pillanatában.[7]

Rádiós műsorvezető[szerkesztés]

Több éven át vezette a Min lille Hassan férfimagazint a Radio24syv-en(wd)[8], amiért 2017-ben Prix Audio díjat kapott. Ezt követően Iben Maria Zeuthen(wd)[9] után átvette a Det Næste Kapitel (Következő fejezet) című műsort, és ugyanebben az évben az év műsorvezetőjének jelölték. A rádió bezárásával a műsor a Weekendavisen dán hetilapba költözött, ahol Hassan Preislerrel 2021 nyaráig hetente jelent meg podcastként. Hassan Preisler a „dansken” (dán) pán-északi rádiómagazinban, a Norsken, Svensken og Danskenben, amely az NRK-n, SR-en(wd)[10] és DR-en jelenik meg, és több mint 300 000 hallgatója van.

Színész[szerkesztés]

1999-es tanulmányai óta számos színházi előadásban és filmben játszott szerepet. Fellépett többek között az Aarhus Színházban(wd), a Teater Nordkraftban(wd), a Theater Får302-ben(wd), a Teater Grobban(wd), az Østre Gasværk Színházban(wd), Betty Nansenben (Edison) és a Cafe Teatretben(wd). A filmek és tévésorozatok között szerepelt a Grønne hjerter (Zöld szívek), Rita, Behavior (Viselkedés), Om kærlighed (Szerelemről), Små fejl (Apró hibák), Stykke for stykke (Darabról darabra) címűekben.

Hassan Preisler Sandra Yi Sencindiver színésszel és rendezővel együtt a danskdansk színházi csoport művészeti vezetője volt, amely 2010 és 2013 között az Østre Gasværk Színház(wd) házi társulata volt.

Vegyes[szerkesztés]

Krónikái, ismertetői, kommentárjai és rendszeres rovatai voltak számos napilapban és újságban, köztük a Weekendavisenben(wd)[11], a Kristeligt Dagbladban(wd)[12] és a Berlingske-ben(wd)[13], ahol három éven keresztül írt Maise Njor(wd) íróval és újságíróval.

Hassan Preisler emellett előadásokat tart, valamint előadóként és moderátorként is tevékenykedik számos kontextusban.

Magánélete[szerkesztés]

Hassan Preisler Charlottenlundban(wd)[14] született, Bernben, Berlinben és Bagsværdben(wd)[15] nőtt fel, és van egy lánya May el-Toukhy(wd) filmrendezőtől, akitől elvált. Jelenlegi barátnőjével van egy fia. A koppenhágai Nørrebroban(wd)[16] élnek.

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Preisler og Byskov får Danmarks største debutantpris | Litteratursiden
  2. Identitetsjagten blev til et brag af en debut | Kultur | DR
  3. Az Årets Reumert egy díjátadó ünnepség, amely Dánia teljes előadóművészetére kiterjed.
  4. Kaj Harald Leininger Munk (1898. január 13. – 1944. január 4.) dán pap és drámaíró.
  5. Moqi Simon Trolin svéd színigazgató és színházi rendező, aki Dániában él.
  6. A Det Kongelige Teater egy dán színház, amely 1748 óta a koppenhágai Kongens Nytorvban(wd) található.
  7. Ayatollah Hesseldahl kronik i berlingske.dk 28. maj 2016
  8. A Radio24syv egy dán közszolgálati rádió
  9. Iben Maria Zeuthen (született 1985) dán televíziós és rádiós műsorvezető.
  10. A Sveriges Radio (SR) egy közszolgálati társaság, amely 4 országos és 26 helyi rádiócsatornát üzemeltet Svédországban.
  11. A Weekendavisen egy dán hetilap, amely péntekenként jelenik meg Dániában.
  12. A Kristeligt Dagblad egy országos dán újság, hétfőtől szombatig.
  13. A Berlingske (eredeti nevén Kjøbenhavnske Danske Post-Tidender, később Berlingske Tidende) Dánia legrégebbi napilapja és a világ egyik legrégebbi újsága.
  14. Charlottenlund Nagy-Koppenhága(wd) északi kerülete, és Gentofte önkormányzatának részeként az Øresund-parton található.
  15. Bagsværd egy középosztálybeli külváros Koppenhága központjától körülbelül 12 km-re északnyugatra, Gladsaxe településen.
  16. Nørrebro Koppenhága önkormányzata 10 hivatalos kerületének egyike.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hassan Preisler című dán Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.