Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.
A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. gyára Tápiószelén.
A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. gyára Tápiószelén.
Típusvállalat
Alapítva2020
SzékhelyTápiószele
VezetőkJan Prins ügyvezető igazgató
Formakorlátolt felelősségű társaság
Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Magyarország)
Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.
Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 19′ 32″, k. h. 19° 52′ 54″Koordináták: é. sz. 47° 19′ 32″, k. h. 19° 52′ 54″
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. weboldala
SablonWikidataSegítség

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a Ganz Ábrahám által 1844-ben alapított, majd később Ganz Villamossági Művek néven működő vállalatcsoport egyik jogutódja. A ma már 100%-ban magyar tulajdonban álló vállalat[1] a Tápiószelén működő gyárában transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve az ehhez kapcsolódó szerviz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat nagyjából 300 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.

Cégtörténet[szerkesztés]

A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. gyára
A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. gyára Tápiószelén

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az 1844-ben Ganz Ábrahám által alapított üzem, majd később Ganz Villamossági Művek néven működő vállalatcsoport örökségét viszi tovább. A Ganz Villamos Művek jogutódja, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei üzeme 2006 és 2020 között az indiai székhelyű Compton Greaves cégcsoport érdekeltségében állt. A CG Electric Systems Hungary Kft.-vel kapcsolatban 2020 júliusában felszámolási eljárás indult. A vállalatot ezt követően egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezzel speciális védelmet nyújtva a cég számára a csőd- és felszámolási eljárásban.

A Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. 2020 szeptemberében a gyár korábbi munkavállalóival [2] indította újra a termelést a tápiószelei és szolnoki telephelyeken.[3]

A Társaság 2021. szeptember végén, nyilvános aukció keretében megvásárolta a szolnoki és tápiószelei Ganz-gyárat és az azokhoz tartozó eszközállományt, így 2021 októbere óta tulajdonosként működteti az üzemet.[4]Az árverést a tápiószelei és szolnoki üzem épületeire, valamint a bennük lévő gépekre és berendezési eszközökre a korábbi tulajdonos kijelölt felszámolóbiztosa, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hirdette meg augusztus 27-én. Ezáltal a vállalat több mint 15 év után újra 100%-ban magyar tulajdonban folytatja tovább a több mint 150 éves múltra visszatekintő termelést.

Tulajdonosi háttér és vezetőség[szerkesztés]

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2021 augusztusától Jan Prinst nevezte ki a társaság új ügyvezetőjének.[5] A holland szakember az üzem tevékenységének irányítása mellett a Transzformátor üzletág megerősítésében is jelentős részt vállal.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2021-ben több mint 22 millió euró összegű árbevételt ért el.[6]

Tevékenység[szerkesztés]

A társaság a tápiószelei gyárában egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések – transzformátorokat, motorokat és generátorokat – gyárt, valamint az ehhez kapcsolódó szerviz és fővállalkozási tevékenységeket is biztosít ügyfelei számára.

A magyar szolgáltatási szektor képviselőivel közös együttműködésben továbbá folyamatosan dolgozik a régi, elavult transzformátorok és transzformátorparkok felújításán, illetve környezetkímélőbbé és energiahatékonyabbá tételén.

A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. gyára

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tevékenysége négy üzletág között oszlik meg: a transzformátor, forgógép, készülék szerviz és az Intelligent Solutions üzletág.[7]

Transzformátor üzletág

A transzformátor gyár történelme 130 éves múltra tekint vissza, a Ganz Villamossági Művekben készült el a világ első transzformátora 1885-ben. A transzformátor üzletág az alállomási transzformátorok, generátor transzformátorok, mobil transzformátorok és vontatási transzformátorok tervezésére, gyártására és tesztelésére specializálódott 20 –– 600 MVA (az autotranszformátorok esetén 1000 MVA) teljesítmény-, és 52 – 800 kV feszültségszinteken.

Forgógép üzletág

A gyárban háromfázisú, váltakozó áramú indukciós motorok gyártását az 1894-es évben kezdték. Ettől fogva az ipar és a villamos vontatás területén számos helyen alkalmazták a Ganz Group sorozatmotorjait, illetve egyedi nehézgépeit. A 90-es években a motorok korszerűsítésen estek át, annak érdekében, hogy a piaci igényeknek jobban megfelelő, csökkentett súlyú, növelt hatásfokú, alacsony zajszintű termékeket kínálhasson a vállalat, amelyek az ipari alkalmazások összes követelményét kielégítik, valamint megfelelnek az IEC, NEMA, ATEX és EAC ajánlásoknak. Fő termékeik a csúszógyűrűs és kalickás indukciós motorok (400-1400 mm-es tengelymagasságig), továbbá hasonló méretű generátorok gyártására, valamint ezen méreteket meghaladó egyedi forgógépek gyártására is vállalkoznak.

Készülék szerviz üzletág

A készülék szerviz üzletág a saját gyártású transzformátorok, motorok, generátorok, lég- és gázszigetelt kapcsolóberendezések (AIS és GIS) és alállomások, illetve más gyártók kapcsolókészülékeinek helyszíni munkáit látja el karbantartás, felülvizsgálat, átalakítás, felújítás, bővítés formájában. Az üzletág a helyszíni szolgáltatás mellett teljes körű szolgáltató is, amely keretében tartalékalkatrész-gyártó tevékenységet folytat, és biztosítja a pótalkatrész ellátottságot a már üzemelő berendezésekhez. Az üzletág tevékenységének egyik elsődleges célja a termékek élettartamának meghosszabbítása többek között az állapotfigyelő rendszerek alkalmazása által.

Intelligent Solutions üzletág

A vállalat 2022-ben indította el az ún. intelligens transzformátorokra specializálódott albrandjét, a Ganz Intelligent Solutionst, amelyet a kutatás-fejlesztési tevékenysége keretében dolgozott ki a német Maschinenfabrik Reinhausan (MR) társasággal közösen.

Nemzetközi jelenlét[szerkesztés]

A Ganz Transzformátor- és Forgógépgyártó Kft. tevékenysége jelenleg közel az összes európai országra kiterjed. 2021-ben főként dán, román, spanyol, belga, francia, német, angol és ír megrendelők részére exportált egyedi fejlesztésű berendezéseket. Emellett termékeit Európán kívül a közel-keleti országokban is használják.  

A társaság 2022 májusában írt alá partneri együttműködést a németországi székhelyű Maschinenfabrik Reinhausen (MR) vállalattal.[8] Az együttműködési megállapodás értelmében a Ganz a jövőben a transzformátorok fejlesztése és gyártása során szorosan támaszkodik a Maschinenfabrik Reinhausen ún. Intelligent Smart Module (ISM) digitalizációs platformjára. [9]

A monitoring rendszer lényege, hogy a beépítésével követhetővé válik a transzformátorok állapota és működése. Ezáltal növelhető a transzformátorok megbízhatósága és élettartama, valamint elkerülhetővé válnak a felesleges karbantartási munkálatok.

A Ganz Transzformátor- és Forgógépgyártó Kft. létrehozta a „Ganz Intelligent Solution” subbrandjét, amely különböző fejlesztéseket a transzformátorok és forgógépek területén ezen üzleti egység alatt kíván csoportosítani majd a jövőben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Ganz factory in Tápiószele can become Hungarian-owned again”, Transformers-magazine (Hozzáférés: 2021. szeptember 30.) (en-EN nyelvű) 
  2. www.napi.hu: Munkahelyek százait mentette meg a patinás magyar gyár. Napi.hu. (Hozzáférés: 2020. december 22.)
  3. www.vg.hu: Újraindult a termelés a tápiószelei Ganz-gyárban. Világgazdaság.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 8.)
  4. www.mandiner.hu: Újra magyar kézben a Ganz. Mandiner.hu. (Hozzáférés: 2021. november 23.)
  5. www.vg.hu: Új igazgató a Ganznál. Vg.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 17.)
  6. www.makronom.mandiner.hu: Nem csupán feltámadt a Ganz, de már zajos sikert arat a nemzetközi piacon. Mandiner.hu. (Hozzáférés: 2022. március 2.)
  7. https://www.ganzelectric.com/:+ÜZLETÁGAK. ganzelectric.com/. (Hozzáférés: 2022. július 20.)
  8. Ganz signs agreement with Maschinenfabrik Reinhausen”, BBJ.hu (Hozzáférés: 2022. május 14.) (en-EN nyelvű) 
  9. GANZ Transformers and MR enter a cooperation to develop intelligent transformers”, Transformers-magazine (Hozzáférés: 2022. május 12.) (en-EN nyelvű)