GBME

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GBME
Alapítva2001. október
A GBME weboldala

A GBME - Budapesti Meleg Egyetemista Kör elsősorban a budapesti egyetemeken, főiskolákon hallgató, illetve ott végzett LMBTQ+ diákok baráti köre.

2001 októberében jött létre[1] eredetileg a Műegyetem érintett hallgatói számára (innen a korábbi neve is, GBME - Műegyetemi Meleg Kör és a GBME utolsó három betűje), de más hasonló, permanens budapesti kör hiányában hamarosan a többi egyetem, főiskola hallgatóinak is lehetővé tették a belépést. Jelenleg a tagsága számos egyetem és főiskola hallgatóiból tevődik össze. Nemtől és orientációtól függetlenül minden LMBTQ+ személy csatlakozását várják.[2]

Programjai közé tartoznak pl. filmklub, társasjáték est, kirándulások, korcsolyázás, biliárdozás, kötetlen beszélgetések, színház, csapatépítő játékok, buli, valamint hasonló körök rendezvényein való részvétel.[2][3] A jelentkezés a honlapon lehetséges, amelyet egy személyes beszélgetés követ. A kapcsolattartás főként levelezőlistán történik, a tagok számára (igény szerint) teljes mértékben biztosítják az anonimitást.[2]

Célja továbbá az is, hogy közösséget és támpontot nyújtson azoknak, akik szeretnének megismerni más LMBTQ+ embereket. A közös tapasztalatok megvitatása, egy beszélgetés már önmagában is segíthet a feloldódásban, hiszen jó olyanokkal beszélni, akik messzemenőkig megértenek, és akik társaságban igazán önmagad lehetsz.[2] Az érintetteknek sokat segíthet egy efféle támogató közeg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hirdetés a létrehozásáról
  2. a b c d GBME - Budapesti Meleg Egyetemista Kör. gbme.hu. (Hozzáférés: 2018. január 1.)
  3. Bemutatása a Frissmeleg.hu oldalon. [2016. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 23.)

További információk[szerkesztés]

Hasonló (működő) körök Magyarországon[szerkesztés]