Għajn Ħadid torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Għajn Ħadid torony
OrszágMálta
TelepülésMellieħa
Építés éve1658
Típustorony
TulajdonosMálta kormánya
Elhelyezkedése
Għajn Ħadid torony (Málta)
Għajn Ħadid torony
Għajn Ħadid torony
Pozíció Málta térképén
é. sz. 35° 58′ 04″, k. h. 14° 23′ 06″Koordináták: é. sz. 35° 58′ 04″, k. h. 14° 23′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Għajn Ħadid torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Għajn Ħadid torony (máltaiul: Torri ta' Għajn Ħadid), eredetileg Salamon torony[1] más néven Xagħra torony (máltaiul: It-Torri tax-Xagħra ),[2] kis őrtorony romja Mellieħa határán, Máltán. 1658-ban épült Martín de Redín nagymester parancsára, aki Málta partjainak védelmében összesen tizenhárom hasonló kisméretű erődtornyot építtetett. A Għajn Ħadid torony az 1856-os földrengés során összeomlott.

Története[szerkesztés]

A Għajn Ħadid torony 1658-ban épült a Mġiebaħ-öbölnél, kilátással az Armier-öbölre, Cominóra, Gozóra, a Szent Pál-öbölre és Baħar iċ-Ċagħaqra. De Redín nagymester katona volt és elődjének példáját követve kisebb, szabványos őrtornyokkal szegélyezte a partvonalat a szigetek védelmében, amelyek sorában ez a torony készült el elsőként. A tornyok elsődleges szerepe a part megfigyelése és az ellenséges hajók közeledtére való figyelmeztetés volt, megelőzve a váratlan támadásokat. Egymástól látótávolságára építették őket, hogy lövéssel, füst és tűzjelekkel éjjel-nappal üzenhesenek egymásnak és a part azon részein álltak, ahol a terep lehetővé tette a kikötést és partraszállást.[3] Az építkezés költsége 529 scudi, 2 tari és 8 uqija volt, amelyet maga a nagymester finanszírozott.

Az egykori torony formailag teljesen megegyezett az 1638-ban épített Xutu toronnyal – alaprajza négyzetes, kétemeletes. Az alsó, ablaktalan szoba tárolóként szolgált, a felső szoba a kis legénység lakása volt. A szilárd falazaton belül csigalépcső kötötte össze a felső szintet a lapostetővel, amelyet falazott mellvéd vett körül. A torony egyetlen bejárata az első emelet szintjén volt, ahová létrán át lehetett bejutni.

1743-ban a pestisjárványtól való félelem miatt a Johanniták minden parti tornyot átvizsgáltak, és állapotukat jelentésbe foglalták. Ekkor a torony fegyverzete két hatfontos bronzágyú, tizennyolc ágyúgolyó, lőpor, valamint négy muskéta és tizenkét muskétagolyó volt. Hat katona állomásozott benne. A toronytól pár méterre egy tömör sziklába vájt kút állt és termőföldek vették körül, amely alapján a torony önellátó lehetett.[4]

A Għajn Ħadid torony felső emelete 1856. október 12-én a heraklioni földrengés során beomlott. A tornyot nem építették újjá, az alsó szint romjai még állnak. A romok tanulmányozása fontos információkat ad a lovagkori erődépítészetről.[5]

Közvetlenül a torony romja mellett áll egy kis tömbös kőépület, de nem tudni, hogy pontosan mikor – a torony összeomlása előtt vagy után – épült.

Az építtető De Redín nagymester címertáblája, amely eredetileg a torony bejárata fölött volt, ma a mellieħa-i Tas-Salib kertben látható a Għajn Ħadid torony egyik hatfontos ágyújával együtt.[6]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Għajn Ħadid Tower című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ġrajjet Malta - It-Tielet Ktieb, 4 (maltese nyelven), Sliema: Department of Education, 81. o. (2006. május 23.) 
  2. Camilleri, Alex. "Il-Mellieha u Madwara" Archiválva 2016. április 17-i dátummal a Wayback Machine-ben.. It-Topografija ta' Malta. Melitensia. p. 173.
  3. Quentin Hughes: Malta. A guide to the fortifications. S. 95ff
  4. Għajn Ħadid Tower and Aħrax Tower. MilitaryArchitecture.com , 2012. december 24. [2017. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 29.)
  5. Camilleri, Alex. "Il-Mellieha u Madwara" Archiválva 2016. április 17-i dátummal a Wayback Machine-ben.. It-Topografija ta' Malta. Melitensia. p. 173.
  6. Fortifications - Ghajn Hadid Tower. Mellieha.com . [2014. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 29.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]