Flavatar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A flAVATAR – Magical Flowers egy márkanév, amely olyan növényeket takar, amelyeket egy speciális növényi alapú anyaggal külsőleg kezeltek, és ez által fénylenek a sötétben. A felületi kezelés következtében a fénykibocsátás sötétben szabad szemmel jól látható. A növényi alapú elegyet Kun Richárd feltaláló fejlesztette ki.

Zölden és kéken világító flAVATAR szegfűk

Hogyan működik?[szerkesztés]

A védjegy oltalom alatt álló magyar fejlesztésnek köszönhetően a külsőleg kezelt vágott virágot, cserepes vagy stabilizált növényt a speciális anyaggal bevonva, majd azokat azonnal sötétbe helyezve zöld/kék/vízkék/piros/fehér/narancs színben fénylenek (foszforeszkálnak). A színes fénylés időtartama függ a növénytől, a korábbi megvilágítástól, a környezeti hatásoktól (elég sötét van-e?), így az kb. 5-30 percig terjedhet. Ha gyengül a fénye, akkor újra megvilágítva ismét fényleni fog (napon, vagy hideg – fehér – fényű lámpa alatt „feltöltődik”). A színes fénylés átalakul halványabb, tejfehér fénnyé, olyanná, mint halvány irány fények, ami akár 4-5 órán keresztül is tarthat. A kezelt növények ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint előtte, így gondozni is ugyanúgy kell őket (pl. öntözés, vágott virágok szárának visszametszése stb.). Stabilizált vagy szárított növényeken is használható a kezelés, melyek flAVATAR-ként évekig fénylenek az sötétben.

Növénytípusok – kezelhető növények[szerkesztés]

Környezetre gyakorolt hatás[szerkesztés]

flAVATARhoz használt bevonat a természeti környezetre, emberre és állatra egyaránt veszélytelenek, de elfogyasztani nem szabad. A bevonat nem génmanipuláció eredménye.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • Sirha Budapest – Innovációs Verseny Dekoráció Kategória, II. helyezés, 2016
  • Magyar Termék Nagydíj, 2016-2017[1]
  • A’Design Award & Competition, Bronz Medál, 2017[2]
  • Black Technology Award, 2018[3]
  • Érték és Minőség Nagydíj, 2018-2022

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kulfoldon-is-hatalmas-siker-a-magyar-fejlesztesu-vilagito-virag/
  2. Archivált másolat. [2017. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 25.)
  3. Világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar feltaláló | szmo.hu. www.szeretlekmagyarorszag.hu. (Hozzáférés: 2020. március 12.)[halott link]