Erdődy Rudolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdődy Rudolf
Született1883. október 25.
Novi Marof
Elhunyt1966. október 7. (82 évesen)
Graz
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • bérbeadó
  • politikus
Tisztsége
  • a magyar főrendiház tagja (1916. június 10. – 1918. november 16.)
  • a magyar felsőház tagja (1936–)
SablonWikidataSegítség

Erdődy Rudolf (Novi Marof, Varasd vármegye, Horvátország, 1883. október 25.Graz, 1966. október 7.) magyar királyi titkos tanácsos, földbirtokos, felsőházi tag.

Élete[szerkesztés]

1883-ban született a horvátországi Novi Marofban, római katolikus vallású földbirtokos családban, idősebb gróf Erdődy Rudolf és felesége, Drasche Lujza grófnő fiaként. Középfokú tanulmányait mint a pozsonyi római katolikus főgimnázium magántanulója végezte és 1902-ben érettségizett. Az első világháborúban a császári és királyi 7. huszárezred tagjaként vett részt és hadnagyi rendfokozatban szerelt le. Katonai érdemeiért elnyerte a II. osztályú ezüst vitézségi érmet, a porosz hadiérmet és a Károly-csapatkeresztet.

Az országgyűlés régi főrendiházának két évig volt tagja; a felsőházba 1936 elején került be behívás alapján, mint az örökös jogú főrendi családok megválasztott képviselőinek egyike. A felsőházban a földművelésügyi bizottságnak volt a tagja, de ezen felül szerepet vállalt néhány társadalmi szervezetben is. Választmányi tagja volt az Első Magyar Általános Biztosító Társaság kormányzó testületének, tagja a Pesti Hazai Takarékpénztár Egyesület felügyelő bizottságának és választott tagja a Tisza–Duna-völgyi Társulatnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]