Emődy József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emődy József
Született1857. február 28.
Kisvicsáp
Elhunyt1920. június 9. (63 évesen)
Surányka
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • földbirtokos
  • politikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1906. május 21. – 1910. március 21.)
SablonWikidataSegítség

Felsővásárdi Emődy József (Kisvicsáp, 1857. február 28.Surányka, 1920. június 9.[1]) gazdasági egyesületi elnök, földbirtokos, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

Nagyapja Emődy János Nyitra vármegye alispánja és követe,[2] apja Emődy Vince neves ügyvéd volt.

Iskoláit Nyitrán és Pozsonyban a főreáltanodában (főreáliskola), felsőbb tanulmányait pedig a zürichi és budapesti műegyetemeken végezte. A mérnöki kurzus befejeztével 1878-ban beiratkozott a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémiára,[3] ahol 1880-ban megszerezte a mezőgazdasági oklevelet.

1880-ban az országos filoxéra kísérleti állomás aszistense lett, mely állásban azonban csak három hónapig maradt meg, miután a sopronmegyei gazdasági egyesület 1880-ban titkárává választotta. Emődy magyar és német nyelven szerkesztette az egyesület Gazdasági Értesítőjét, illetve 1884-ben Németországban járt tanulmányúton. Sopron város közgazdasági előadója is volt. 1884-ig maradt, amikor is Suránkán átvette atyjától annak suránkai birtokát.

A nyitramegyei gazdasági egyesület 1888-ban alelnökévé, majd 1897-ben Odescalchi Géza ellenében elnökévé választotta meg. Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület közgazdasági szakosztályának alelnöke, igazgató-választmányi s a Magyar Gazdaszövetség választmányi tagja. A Hangya igazgatósági tagja, az Országos Központi Hitelszövetkezet választmányi tagja. Élénk részt vett a III. és IV. országos, valamint a millenniumi nemzetközi gazdakongresszusok szervezésében és működésében. A szövetkezeti mozgalmakban vett részt aktívan. Nyitra megye törvényhatósági és közigazgatási bizottságának is tagja.

1906-ban Veszelovszky Ferenc ellenében alkotmánypárti képviselőnek választották a szenici választókerületből.[4] Az országgyűlésben a közgazdasági bizottság tagja volt.

Az első világháború alatt a bevonult Buday Barna helyére került tanácstagként az öttagú Kivándorlási Tanácsba, mely azonban érthető okokból nem fejtett ki különösebb tevékenységet.[5] A Gazdák Biztosító Szövetkezetének igazgatósági tagja, és a Nyitravármegyei Gazdasági Egyesület elnöke volt.[6] 1880-1884 között

Suránykán volt úrilaka és mintagazdasága.[7] Felesége beckói Blaskovich Gizella (Blaskovich Mór lánya) volt. Gyermekei Perczelné E. Erzsébet, Nagy Emilné[8] E. Ilona, József, Miklós és Vince.

Művei[szerkesztés]

Különböző lapokban (Hazánk, Az Ország) publikált.

  • 1894 A fölvidék veszedelme.
  • 1897-ben „Mit tegyünk? magyar agrárpolitika az igazi” czímű tanulmánya.
  • 1908 Gróf Károlyi Sándor a magyar gazdák szervezkedő gyülekezetein. In: Tizenkét év a Magyar Gazda-szövetség életéből. 1896-1908. Budapest.
  • Mit tegyünk?

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentése
  2. Nagy Iván: Magyarország családai czímerekkel és nemzékrendi táblákkal: IV. kötet [Ebeczky - Gyürky]. Pest: Ráth Mór. 1858.  
  3. ovarigazdasz.hu
  4. Országgyűlési almanach 1906, 90-91, 322.
  5. 1916 A háború utáni sürgős teendők a kivándorlás és visszavándorlás tárgyában. Budapest, 4.
  6. Magyarország vármegyéi és városai: Magyarország monografiája – A magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának encziklopédiája. Szerk. Borovszky SamuSziklay János. Budapest: Országos Monográfia Társaság. 1896–1914.  elektronikus elérhetőség Nyitra vármegye. 222.
  7. Magyarország vármegyéi és városai: Magyarország monografiája – A magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának encziklopédiája. Szerk. Borovszky SamuSziklay János. Budapest: Országos Monográfia Társaság. 1896–1914.  elektronikus elérhetőség Nyitra vármegye.
  8. 2011 Egy politikus élete. Budapest.

Források[szerkesztés]