Dundler Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dundler Károly
Született1874. július 13.
Gyula
Elhunyt1919. április 27. (44 évesen)
Békéscsaba
SablonWikidataSegítség

Dundler Károly (Gyula, 1874. július 13.[1]Békéscsaba, 1919. április 27.) asztalos, pártmunkás.

Élete[szerkesztés]

Dundler József szűcs és Moldovány Rozália római katolikus szülők gyermeke, 1874. július 14-én keresztelték. 12 éves korában asztalostanonc lett, később segédként különböző európai országokban megfordult és gyárakban, üzemekben, valamint mestereknél vállalt munkát. Miután hazatért Németországból, dolgozott Aradon is. Méhészettel is foglalkozott, ahol a vidék viszonyainak megfelelő kaptárkereteket készített, melyeket róla Dundler-féle vagy eleki keretnek neveztek el. 1900 körül szülővárosában kapcsolódott be a munkásmozgalomba. 1907-ben már az asztalosok sztrájkját szervezte, a következő évben pedig a gyulai munkásság képviselőjeként volt jelen az MSZDP országos kongresszusán. Az őszirózsás forradalom alatt a gyulai Nemzeti Tanács tagja volt, a komün alatt pedig a helyi munkás- és katonatanács, illetve a tanács intézőbizottságának volt tagja. Gyulán a vörös uralom 1919. április 24-ig tartott, ennek összeomlása után április 25-én a román királyi csapatok bevonulásakor nem menekült el. A parancsnok a helyi forradalom vezetői elfogatta, majd április 27-én délután Dundler Károlyt, Grűnfeld Jakabot, Belcznai Sándort és Oláh Tódort egy rövid ideig tartó kihallgatást követően kivégezték a Veszcly-hídnál, s a helyszínen temették el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Forradalmi munkásmozgalom Békés megyei harcosai. Főszerk. Szabó Ferenc. Békéscsaba, MSZMP Békés Megyei Bizottsága, 1979.
  • Sass Ervin: Az ember hiába nem él. Dundler Károly életéről. [Békéscsaba], [1963], [Kiadja a Békés Megyei Tanács VB. Művelődésugyi Osztálya].