Ugrás a tartalomhoz

Diana Peterfreund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Diana Peterfreund
Élete
Született1979. január 20. (45 éves)
Tampa, Amerikai Egyesült Államok
Nemzetiségamerikai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)misztikus, fantasy, chick-lit, young-adult
Diana Peterfreund weboldala

Diana Peterfreund (Tampa, Florida, 1979. január 20. –) amerikai író, jelmeztervező, ételkritikus.[1]

Magánélete[szerkesztés]

Peterfreund a floridai Tampában nőtt fel. 2001-ben a Yale Egyetemen szerzett diplomát irodalomból és geológiából.[2] Mielőtt író lett volna, dolgozott könyvborító modellként, jelmeztervezőként és ételkritikusként is. Jelenleg férjével és lányával Washingtonban él.[2]

Könyvei[szerkesztés]

Secret Society Girl[szerkesztés]

Első könyve a Secret Society Girl: An Ivy League Novel, Amy "Bugaboo" Haskell második évét mutatja be az Eli Egyetemen, ami egy kicsit a Yale klónja. Miután felvették a Rose & Grave nevű titkos társaságba, életében először, számos kapu megnyílik előtte. Peterfreund felhasználta a Yale-en szerzett élményeit Amy Eli-beli kalandjaihoz.[3] A New York Observer a "szellemes és megnyerő" jelzőkkel illette a történetet,[4] a Booklist pedig "frivol, de szórakoztató olvasmány"-nak találta.[5] A kedvező kritikák azonnal népszerű íróvá tették Peterfreundot.

A következő három rész Amy egy-egy iskolaévét meséli el.

Az Under the Rose-ban Amy egy botrányt próbál megakadályozni, mely alapjaiban rengetné meg a Rose & Grave Társaságot.

A Rites of Spring (Break) című kötetben Amy a Rose & Grave magán szigetére utazik, ahol nem mindennapi események szereplője lesz.

A Tap & Gown-ban Amy visszatér a kampuszra, és készül az érettségire. Ám a rejtélyes telefonhívásoknak köszönhetően nem csak a tanulással kell törődnie, hanem új pasijának titokzatos múltjával is.

Secret Society Girl széria részei
  • Secret Society Girl (2006)
  • Under The Rose (2007)
  • Rites of Spring (Break) (2008)
  • Tap & Gown (2009)

Ébredj velünk[szerkesztés]

Az Ébredj velünk a 2010-ben készült, azonos című mozifilm regény változata. (Ébredj velünk (2010), írta Aline Brosh McKenna, főszereplők Harrison Ford, Rachel McAdams, Diane Keaton. A könyv magyarul 2012-ben jelent meg a Cor Leonis Kiadó gondozásában.[6]

A LEGFRISSEBB HÍREK: Az elszánt, fiatal TV-producert, Becky Fullert kirúgják a New Jersey-i helyi reggeli műsorból, így szakmai élete – magánéletéhez hasonlóan – kilátástalanná válik. Kétségbeesetten, de töretlen optimizmussal, Becky elhatározza, hogy talpán landol, és egyszer csak a Pirkadat, egy New York-i tv-csatorna bukdácsoló reggeli hírműsorának alkalmazásában találja magát. A csatorna viszont gyorsabban süllyed, mint maga a Titanic, és a béka feneke alatti nézettség csupán a jéghegy csúcsa: a stúdió kamerái a kőkorszakból származnak, a vezető producerek pedig reklámblokkonként adják egymásnak a kilincset. Becky megígéri a csatorna igazgatójának, hogy megállítja a zuhanást és fellendíti a nézettséget. Ennek érdekében a legendás híradóst, Mike Pomeroy-t kéri fel műsorvezetőnek egy olyan ajánlat kísértében, amelyre lehetetlen nemet mondani. Mike-nak persze borsódzik a háta a műsor komolytalan témáitól, ráadásul a másik – hozzá hasonlóan a végletekig hiú – exszépségkirálynővel és társműsorvezetővel, Colleennal is azonnal összeakasztja a bajszát. Becky életében az egyetlen jó dolog Adam Bennett, a csatorna egy másik, igen jóképű producere, ám az Ébredj velem sikertelensége kettejük bimbódzó kapcsolatára is árnyékot vet. Miközben Mike és Colleen a kamerák előtt iszapbirkóznak, Becky minden erejével szerelmi élete, hírneve, illetve maga a műsor megmentésén fáradozik, mielőtt a csatorna végképp lehúzná előttük a rolót.

Killer Unicorns[szerkesztés]

Peterfreund két regényt és két novellát írt e sorozaton belül. Mind az Errant, mind a The Care and Feeding of Your Baby Killer Unicorn önálló történetek a Gyilkos unikornis univerzumban, míg a Rampant és az Ascendant történetszálai egymást követik.[7]

Killer Unicorns
  • Rampant (2009)
  • Ascendant (2010)
  • Errant (2010), a Kiss Me Deadly: 13 Tales of Paranormal Lore című antológiában jelent meg.
  • The Care and Feeding of Your Baby Killer Unicorn (2010), a Zombies vs. Unicorns című novelláskötetben publikálta.

For Darkness Shows The Stars[szerkesztés]

Az írónő legújabb sorozata egy disztópikus világban játszódik, ahol több nemzedékkel ezelőtt egy genetikai kísérletsorozat balul sült el, mely megtizedelte az emberiséget. A sorozat érdekessége, hogy a Jane Austen által írt Meggyőző érvek című könyv ihlette.

For Darkness Shows The Stars-széria részei
  • Among The Nameless Stars (2012) – előzménynovella
  • For Darkness Shows The Stars (2012)
  • The First Star To Fall (2013) – köztes novella
  • Across A Star-Swept Sea (2013), a Zombies vs. Unicorns című novelláskötetben publikálta.

Magyarul[szerkesztés]

  • Ébredj velünk!; Aline Brosh McKenna forgatókönyve alapján írta Diana Peterfreund, ford. Balika Anna; Cor Leonis, Bp., 2010

Tanulmányai[szerkesztés]

  • The World of the Golden Compass: The Otherworldly Ride Continues (2007)
  • Through the Wardrobe: Your Favorite Authors on C. S. Lewis's Chronicles of Narnia (2008)
  • Everything I Needed to Know About Being a Girl I Learned From Judy Blume (2009)
  • Mind-Rain:Your Favorite Authors on Scott Westerfeld's Uglies Series (2009)
  • Hunger Game Theory (2012), az Éhezők viadalának játékelmélete, melyet a The Girl Who Was on Fire című kötetben jelentetett meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diana Peterfreund című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Diana Peterfreund Biography. (Hozzáférés: 2012. május 8.)
  2. a b Peterfreund, Diana: About Author Diana Peterfreund. (Hozzáférés: 2009. november 11.)
  3. name="New York Observer"
  4. Neyfakh, Leon: Ivy League Chick Lit: Extracurricular Exposé. New York Observer, 2006. július 16. [2007. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 10.)
  5. Kostovski, Aleksandra: Peterfreund, Diana. Secret Society Girl.. Booklist, 2006. június 1. (Hozzáférés: 2009. november 10.)
  6. Cor Leonis, Kiadó: Könyveink. Cor Leonis Kiadó. (Hozzáférés: 2012. március 31.)
  7. "Killer Unicorn Series by Diana Peterfreund", Official Website of Diana Peterfreund, 2011, accessed July 16, 2011.

További információk[szerkesztés]