Deskó András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deskó András
Született1816
Deskófalva
Elhunyt1874 (57-58 évesen)
Szentpétervár
Foglalkozása
  • nyelvész
  • író
  • történész
  • filológus
  • néprajzkutató
IskoláiSzent Volodimir Kijevi Cári Egyetem (–1847)
SablonWikidataSegítség

Deskó András (oroszul: Андрей Петрович Дешко Deskófalva, 1816Szentpétervár, 1874 ősze) orosz államtanácsos, gimnáziumi tanár, író.

Élete[szerkesztés]

Apja görögkatolikus lelkész volt; a gimnáziumot Máramarosszigeten és Ungvárt, a két bölcseleti évet Szatmárt és Kassán, a hittudományokat az ungvári papnevelőben végezte. A papi pályához azonban nem volt kedve, azért jogot tanult Pesten. Itt ismerkedett meg az Oroszországba kivándorolt és ott magas állásra felvergődött Balugyánszky Mihállyal, akinek biztatására 1845-ben ő is kiment Oroszországba. 1847-ben a kijevi egyetemen kiállván a szigorlatokat, állami tanári pályára lépett és előbb Kamenec-Podolszkban, később a Volgánál Szimbirszkben, majd Pszkovban oktatta a gimnáziumi ifjúságot. Az utóbbi városban mint a nemes ifjak nevelőintézetének felügyelője s könyvbiráló nyugalmaztatott. Ezután Szentpétervárra költözött. Buzgó szolgálatai elismeréséül orosz birodalmi nemességet, államtanácsosi címet és a Szaniszló lovagrend keresztjét nyerte.

Még mint ungvári papnövendék írt egy színdarabot ily címmel:

A munkácsi vár égése, vagy az új tőr.

A kárpáti oroszokról irt műve 1847-ben jelent meg nyomtatásban.

Szimbirszkben alkalma volt a csuvas és cseremisz nyelvekkel megismerkedni és kiadta az első magyar nyelvtant orosz nyelven:

Vengerskaja grammatika. Szentpétervár, 1855. (Ism. Nemzet 1888. 54–56. sz. Ebben a csuvas és cseremisz nyelvvel összehasonlítja a magyart.)

Halála előtt meglátogatta szülőföldjét; ekkor szerzett tapasztalatait és utazását új hazájában leírta.

Források[szerkesztés]