Demeter Nóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Demeter Nóra
Született1965. június 26. (58 éves)[1][2]
San Francisco
Állampolgársága
Foglalkozásaépítész
KitüntetéseiYbl Miklós-díj (2017)
SablonWikidataSegítség

Demeter Nóra (San Francisco, 1965. június 26. -) építész. Amerikai születésű, magyar származású. Építész tanulmányai során ösztöndíjjal került első ízben Budapestre.

Életpályája[szerkesztés]

Demeter Nóra az Amerikai Egyesült Államokban született és nőtt fel. BA építészdiplomáját a Berkeley (U.C. Berkeley), MA építészdiplomáját a Yale (Yale University) egyetemeken szerezte. Magyarországon 1993-ban a Fitzroy-Robinson International angol építésziroda megbízásából kezdett el dolgozni. Rövidesen a megbízó cég helyi irodájának igazgatójává nevezték ki.[3]

Demeter Nóra 1998-ban ismerte meg Zoboki Gábort. Együtt alapították meg 1998-ban a ZDA – Zoboki Demeter és Társaik Építészirodát (Zoboki Demeter&Associates). A Müpa épületének tervezése az építésziroda munkája; felelős tervező Zoboki Gábor volt. A Nanshan Kulturális- és Sportközpont és Művészeti Múzeum együttesét, illetve a kulturális főtér koncepcióját is a Zoboki-Demeter Építésziroda jegyezte (vezető tervezők: Zoboki Gábor és Demeter Nóra)[4] Demeter Nóra 2015-ben önállósult. Cége a Demeter Design Studio.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]