Ugrás a tartalomhoz

Cuthill–McKee-algoritmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátrix Cuthill–McKee-rendezése
Ugyanazon mátrix RCM-rendezése

A lineáris algebrában használják a Cuthill–McKee-algoritmust (CM), amely Elizabeth Cuthill és James McKee után kapta a nevét.[1] Ez az algoritmus egy szimmetrikus mintával rendelkező ritka mátrixot egy kis sávszélességű sávmátrixba permutál. Az Alan George-nak köszönhető fordított Cuthill–McKee-algoritmus (RCM) ugyanez az algoritmus, de eredményül fordítva adja vissza az indexszámokat.[2] A gyakorlatban ez általában kevesebb kitöltést eredményez, mint a CM rendezés, amikor is Gauss-eliminációt alkalmaznak.[3]

A Cuthill–McKee-algoritmus a gráfkereső algoritmusok között használt standard szélességi keresés algoritmusának egy változata. Perifériás csomóponttal kezdődik, majd szinteket generál -re, amíg az összes csomópont bejárásra nem kerül. Az halmaz az halmazból jön létre, méghozzá az összes -beli csomópont szomszédságában lévő csúcsok növekvő sorrendben történő felsorolásával. Ez a részlet az egyetlen különbség a CM és a szélességi keresés algoritmusa között.

Algoritmus[szerkesztés]

Adott egy szimmetrikus mátrix, amit a gráf szomszédsági mátrixaként jelenítünk meg. A Cuthill–McKee-algoritmus a gráf csúcsainak újracímkézése a szomszédsági mátrix sávszélességének csökkentése érdekében.

Az algoritmus rendezett n-es csúcsok halmazát állítja elő, ami a csúcsok egy új rendezése.

Először kiválasztunk egy perifériás csúcsot (), ami tulajdonképpen a legalacsonyabb fokú csúcs és beállítjuk .

Majd -vel az alábbi lépéseket megismételjük, amíg .

  • Készítsük el szomszédsági halmazát ( az i-edik komponense) és zárjuk ki azokat a csúcsokat, amelyek már szerepelnek -ben.
  • Rendezzük csúcsait növekvő sorrendbe (csúcsfok).
  • Majd fűzzük azt az eredményhalmazhoz.

Más szóval, számozzuk a csúcsokat egy konkrét szélességi gráfbejárás szerint, ahol a szomszédos csúcsokat növekvő sorrendben járjuk be.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. E. Cuthill and J. McKee. Reducing the bandwidth of sparse symmetric matrices In Proc. 24th Nat. Conf. ACM, pages 157–172, 1969.
  2. Ciprian: Ciprian Zavoianu - weblog: Tutorial: Bandwidth reduction - The CutHill-McKee Algorithm. Ciprian Zavoianu - weblog, 2009. január 15. (Hozzáférés: 2020. május 11.)
  3. J. A. George and J. W-H. Liu, Computer Solution of Large Sparse Positive Definite Systems, Prentice-Hall, 1981

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cuthill–McKee algorithm című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.