Csaba Margit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csaba Margit
Élete
Születési névChalupka Margit Róza
Született1898. március 31.
Budapest
Elhunyt1965. november 17. (67 évesen)
Budapest
Nemzetiségmagyar
SzüleiChalupka Sándor
Priviczky Verona
Pályafutása
Fontosabb művei• Amit a serdülő leánynak tudnia kell
• Amit a nagy leánynak tudnia kell
• Amit a fiatal anyának tudnia kell
• Amit az édesanyának tudnia kell.

Csaba Margit, Chalupka (Budapest, 1898. március 31.[1]Budapest, 1965. november 17.) orvos, író, katolikus hitoktató.

Életpályája[szerkesztés]

Budapest I. kerületében született Chalupka Sándor pékmester és Priviczky Verona gyermekeként. 1918-ig Chalupka volt a családi neve. 1923-ban szerezte meg orvosi diplomáját, majd gyakornoksága után a Kórbonctani Intézetben lett tanársegéd. Szövettenyésztőként rákkutatással is foglalkozott. 1925-ben elvégezte a Ward Kollégiumot, és 1948-ig hitoktatóként működött.

1927-ben iskolaorvos és tanár a Ranolder Intézet „Klára” ipari leányiskolájában, majd a Zichy Pallavicini Edina Felsőkereskedelmi Iskolában és az Árpád-házi Szent Erzsébet Háztartási Gazdasági Továbbképző Intézetben. Közben gazdasági szaktanári oklevelet is szerzett. 1935-ben elkészítette az orvosi kar könyvtára számára a folyóiratok jegyzékét. 1952-ben körzeti orvos lett. Orvostudományi dolgozatai szövettani vizsgálatok elemzésével foglalkoztak.

Tagja volt a Katolikus Tanügyi Tanácsnak és a Magyar Pathológiai Társaságnak, előadója a székesfővárosi Iskolán Kívüli Népművészeti Bizottságnak.

Fiatal orvosként protestánsokkal együtt több bibliaolvasó összejövetelen is részt vett. Mivel a magyar püspökök ezt nem nézték jó szemmel, 1929-ben, a pápai prelátus (későbbi veszprémi érsek) Tóth Tihamér biztatására megalapította a Pro Christo katolikus leányszövetséget, melynek céljául főiskolás vagy főiskolát végzett leányok között a Szentírás szellemében végzett apostolkodást tűzte ki.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]