Circles (Andrea-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Circles
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Észak-Macedónia
Előadó(k)Andrea
Nyelvangol
Dalszerző
  • Alekszandar Maszevszki
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő11. hely, 76 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőHere I Stand (2021)

A Circles (magyarul: Körök) Andrea macedón énekesnő dala, mellyel Észak-Macedóniát képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. február 4-én a macedón nemzeti döntőben, a Za Evrosong megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[2]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. január 21-én vált hivatalossá, hogy az énekesnő Circles című dala is bekerült a Za Evrosong elnevezésű macedón eurovíziós nemzeti döntő mezőnyébe.[3] A dalt hivatalosan január 28-án mutatták a Sztiszni plej elnevezésű műsorban.[4] A döntő eredményhirdetését február 4-én tartották, ahol az énekesnő holtversenyben első helyen végzett Viktor Aposztolovszkival. Végül a nemzetközi zsűri szavazatait vették figyelembe, ahol Andea első helyen végzett, így az ő dalát hirdették ki győztesként, amellyel képviseli Észak-Macedóniát az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[5]

A dalfesztivál előtt a román nemzeti döntőben, Montenegróban, Londonban, Tel-Avivban és Madridban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett második elődöntőben adta elő fellépési sorrend szerint tizenegyedikként az Írországot képviselő Brooke That’s Rich című dala után és az Észtországot képviselő Stefan Hope című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok és a nemzetközi zsűrik pontjai alapján nem került be a dal a május 14-én megrendezésre került döntőbe. Összesítésben 76 ponttal a 11. helyen végzett, 20 ponttal lemaradva a még éppen továbbjutó azeri dal mögött.

Incidensek[szerkesztés]

Andrea megjelenése a megnyitó ünnepségen[szerkesztés]

Az észak-macedón műsorszolgáltató (MRT) a megnyitó ünnepség után nem sokkal kiadott egy közleményt amely azt tartalmazta, hogy az észak-macedón versenyzőt, Andreát botrányos viselkedése miatt visszaléptetnék a versenytől, mivel a dalfesztivál megnyitó ünnepségén Észak-Macedónia zászlaját (nem szándékosan) elhajította.[6] Az MRT hozzátette, a botrányos magatartás mögött semmiképpen sem a közszolgálati televízió áll. Az énekesnőt felszólították, hogy kérjen bocsánatot az ügyben, aki ezt meg is tette még aznap este.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andrea - North Macedonia - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. North Macedonia selects Andrea for Turin 🇲🇰 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 4.
  3. Ibrayeva, Laura: 🇲🇰 North Macedonia: Eurosong 2022 Participants Revealed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 21. (Hozzáférés: 2022. február 4.)
  4. Listen to North Macedonia's potential entries for Turin 🇲🇰 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 30.
  5. Farren, Neil: 🇲🇰 North Macedonia: Andrea to Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 4.
  6. 🇲🇰 North Macedonia: MRT Considering Withdrawing Andrea After "Flag Throwing" at the 2022 Eurovision Opening Ceremony (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. május 8.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]