Cikkjelölt:Szabov Zoltán Árpádovics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sablon:QS-Antrag Sablon:Lückenhaft Szabov Zoltán Árpádovics (továbbá Szabó Zoltán, Zoltan Sabov, Золтан Арпадович Сабов, Цольтан Забов; szül. 1951 augusztus 28-án Bótrágyon, Szovjetunióban) német és magyar állampolgárságú, a Berlini Szabad Egyetemen habilitált gazdaságpolitikai és innovációmenedzsment professzor. A híres Szentpétervári Állami Egyetemen az Orosz Föderációban tanított és 2016-ban emeritálták.

Életpályája[szerkesztés]

Szabov befejezte az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság legnyugatibb városában, Ungváron, található magyar általános iskola 8-ik osztályát 1966-ban. Családja áttelepülése után Magyarországra négyéves képzésben volt része a Miskolci Közgazdasági technikumban. 18 évesen Nürnbergbe került és politikai menedékjogot kapott. 1972-ben a müncheni tudományos egyetemek előkészítő kollégiumában az egyetemi felvételi képesítés megállapításához szükséges vizsga letétele után az Erlangen-Nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetemen kezdte meg üzemgazdasági tanulmányait, majd 1973-ban a Berlini Szabad Egyetemre került. A Berlini Szabad Egyetem Gazdaságtudományi Karán diplomát szerzett Üzemgazdasági (1976) és Közgazdasági (1984) tudományokban. 1984-ben doktorált a Berlini Szabad Egyetemen. Doktori disszertációja témája: "A gazdasági aktivitás ciklikus ingadozásai a szocialista tervgazdaságokban – okainak rendszerezése a meglévő magyarázati kísérletek alapján" [1]. A disszertációt 1988-ban a Kínai Népköztársagásban kínai nyelven is publikálták.[1] 2000-ben habilitált a Berlini Szabad Egyetemen, ahol a „Gazdaságpolitika, különös tekintettel a kelet-európai gazdaságokra” vonatkozóan kapott venia legendit. Habilitációs dolgozatának témája: "A konvertibilitás, mint a szocialista tervgazdaságok piacgazdaságokká való átalakulásának előfeltétele és eredménye". A habilitációs dolgozatot Szentpéterváron, orosz nyelven publikálták[2].

1977 és 1978 között Szabov tudományos segéd volt a Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Szövetkezeti Intézet Kelet-Európa Osztályának részlegén. 1978 és 1993 között a Berlini Szabad Egyetem Kelet-Európai Tanulmányok Intézetében, a közgazdasági tanszéken tudományos asszisztensként és tudományos munkatársként dolgozott. 1993-ban Szabovot a GIZ / CIM (akkor még GTZ, Műszaki Együttműködési Társaság) integrált szakemberként a Szentpétervári Állami Egyetem Közgazdasági Karára küldte, ahol az Innovációs Menedzsment Tanszéken tanított közgazdaságtan professzorként 2016-ig. E projekt keretében rövid ideig tanított a Jaroszlav-bölcs Novgorodi Állami Egyetemen is. Szabov elutasított egy meghívást professzorként a Távol-Keleti Állami Műszaki Egyetemtől, Vlagyivosztokban.

Szabov párhuzamos tevékenységei a Szentpétervári állami egyetemi munkássága mellett a következők voltak:

Szabovnak 96 publikációja van, köztük tankönyvek, monográfiák és cikkek német, orosz, angol és amerikai szakfolyóiratokban. Emellett németről oroszra fordított tankönyveket is készített. A záróelőadása a Szentpétervári Állami Egyetemen 2016-ban négy, az általa beszélt nyelven (német, magyar, orosz, angol) található.

Szabov házas és három gyereke van. Nem tagja semmilyen politikai pártnak, de 2016 óta Oroszország Európába való integrációja mellett áll ki.

Internetes linkek[szerkesztés]

Szakmai karrier: [2]

Oroszország és Európa gazdasága: [3]

A RECIPROK ÁLLAM OROSZORSZÁG-NÉMETORSZÁG

Publikációk: [4]

Sabov Zoltán a ZBW - Leibniz Gazdasági Információs Központ katalógusában

Sabov Zoltán irodalma [5] a Német Nemzeti Könyvtár katalógusában

Egyéni tételek[szerkesztés]

  1. Belegexemplar 831161124 dokumentumai a Német Nemzeti Könyvtár (DNB) állományában bei der Deutschen Nationalbibliothek.
  2. Eintrag auf econbiz.de


[[Kategória:1951-ben született személyek]] [[Kategória:Magyarok]] [[Kategória:Németek]]