Ugrás a tartalomhoz

Christian Jacob (dzsesszzongorista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christian Jacob
Életrajzi adatok
Született1958. május 8. (66 éves)[1]
Metz
Iskolái
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszerzongora
Tevékenység
  • dzsesszzenész
  • zongorista
KiadókConcord Records

Christian Jacob weboldala
SablonWikidataSegítség

Christian Jacob (Metz, 1958. május 8. –) francia dzsesszzongorista. Széles körben ismertté vált társvezetőként, hangszerelőként és zongoristaként Tierney Sutton énekes mellett. Szólisként is jelentős karriert futott be.

Életpályája[szerkesztés]

Jacob 1958. május 8.-án született Metzben, Lotaringiában. Négy évesen zongorázott és elmerült a francia klasszikusok tanulmányozásában. Csodagyereknek tartották, hiszen abszolút hallással és természetes tehetséggel rendelkezett. Amikor 10 évesen felfedezte a jazzt, a műfaj rögtönzött természete azonnal megfogta. Hatásainak Dave Brubecket és Oscar Petersont tette meg. Tinédzserként Jacob Pierre Sancan irányítása alatt tanult a párizsi Conservatoire National Superieur de Musiqueban. Később a metzi Conservatoire National de Region-ban volt zongoratanár.

1983 januárjában Jacob beiratkozott a Berklee College of Musicra Bostonban, Massachusetts államban. Mielőtt 1985-ben magna cum laude minősítéssel diplomázott volna, számos díjat nyert diákként, többek között a Joe Zawinul Jazz Masters Award, az Oscar Peterson Jazz Masters Award és a Down Beat Top Collegiate Jazz Soloist díját. A diploma megszerzése után tanári állást vállalt a Berklee-nél.

Bostonban töltött évei alatt létrehozta a Bostonian Friends nevű zenei partnerséget Fritz Renold svájci szaxofonossal, amely jazzfelvételeket és klasszikus megrendeléseket készített. Bár a klasszikus előadói pályáról a jazz kedvéért lemondott, Jacob a klasszikus világgal olyan projekteken keresztül tartotta a kapcsolatot, mint például ezek a megrendelt művek. Renold bemutatta Jacobot a Swiss Youth Jazz Orchestra-nak, amelynek hangszerelője és oktatója volt az 1990-es években. 1992 és 1994 között nancyi Orchestre Regional Jazz de Lorraine rezidenciájának igazgatójaként is tevékenykedett.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • “Conservatoire National Supérieur de Musique” (Párizs) első díja;
  • “Top Collegiate Jazz Soloist” (Down Beat Magazine)
  • A 6. Annual Great American Jazz Piano Competition győztese

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christian Jacob (musician) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]