Besenyei Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Besenyei Ádám
Született1982. július 18.
Tatabánya
Elhunyt2022. december 8. (40 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Besenyei Ádám (Tatabánya, 1982. július 18.2022. december 8.) matematikus, matematikatanár, egyetemi oktató és kutató.

Életpályája[szerkesztés]

Gimnáziumba szülővárosában járt (1994–2000), majd 2005-ben elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem alkalmazott matematika szakát. 2009-ben doktori fokozatot szerzett ugyanott Simon László irányításával.

2008-tól dolgozott az ELTE Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékén[2], 2010-től adjunktusa, 2015-től pedig habilitált egyetemi docense volt. Miután 2019-ben elvégezte a matematikatanári mesterszakot is, az Óbudai Árpád Gimnáziumban volt óraadó matematikatanár. Az ELTE-n a matematikai doktori iskola témavezetője volt.[2]

Hosszan tartó betegségben hunyt el 40 évesen.

Munkássága[szerkesztés]

Rövidre szabott életét a kutatás−tanítás−tudománynépszerűsítés hármasa jellemezte, és mindhárom területen örökké maradandót alkotott. A veszteség szinte pótolhatatlan, személyében a magyar tanárképzés, valamint az alkalmazott analízis kutatásának kulcsszereplője távozott, nagy űrt hagyva maga után.

(ELTE-nekrológ)

Kutatási területei: matematikai analízis (elsősorban differenciálegyenletek és alkalmazásaik), mátrixanalízis és matematikatörténet. Tanárként nagy hangsúly fektetett arra, hogy diákja megkedveljék a matematikát. Ezért óráit anekdotákkal, matematikatörténeti elemekkel fűszerezte. Speciális előadásai: A differenciálegyenletek csodálatos világa, Kalandozás a nevezetes egyenlőtlenségek világában, Csemegék az analízisből középiskolai ízesítéssel.

Rendszeresen tartott népszerűsítő és ismeretterjesztő előadásokat középiskolásoknak. Az Érintő (Elektronikus Matematikai Lapok) egyik főszerkesztője volt.[3]

Tankönyv[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]